Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

АЧС на порозі!!!

Дата: 18.10.2019 08:54
Кількість переглядів: 526

У зв'язку з ускладненням епізоотичної ситуації за останні роки щодо африканської чуми свиней на території України та можливістю поширення збудника інфекції, з метою недопущення поширення захворювання, просимо у випадку виявлення трупів диких, свійських свиней, відходів тваринного походження, негайно повідомляти Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області. Будьте пильними та вживайте необхідних заходів профілактики.

 

Хвороби Монтгомері (АЧС) - одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, що набула поширення в європейських країнах, є обов'язковою для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров'я тварин. Характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торгівельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

 

Африканська чума свиней — контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

 

Профілактика поширення АЧС:

  •  утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вільного вигулу і контакту з іншими тваринами:
  • не згодовувати свиням харчових відходів. Проте якщо в цьому є необхідність, обов'язково прокип'ятити їх протягом 20-30 хвилин перед згодовуванням тваринам;
  • обслуговувати тварин тільки у змінному спецодязі, використовуючи окремий інвентар і предмети догляду;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • не дозволяти відвідувати господарства стороннім особам;
  • не купувати м'яса на стихійних ринках без дозвільних ветеринарних документів;
  • тварин, сировину, продукцію тваринного походження, корми завозити тільки з територій, вільних від АЧС;
  • постійно слідкувати за станом тварин та їх поведінкою, та негайно повідомляти лікаря ветеринарної медицини в разі погіршення стану тварини.

Для власників приватних господарств, громадян, що утримують свиней, є значна загроза занесення збудника АЧС з лісу, а саме: при відвідуванні лісів з метою відпочинку, збирання грибів та ягід, заготівлі лікарських рослин, полюванні тощо, можливо занести до свого подвір'я збудника АЧС. З метою запобігання таких випадків необхідно обмежити відвідування лісів господарями, що утримують свиней у присадибних господарствах, або після відвідування лісу змінювати одяг та взуття, проводити його миття та дезінфекцію.

 

ІЦо необхідно знати та пам’ятати про Африканську чуму свиней?

  • АЧС не становить небезпеки для людей.
  • На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево- вікових груп).
  • Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні тварини).
  • Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. 
  • Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).
  • Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
  • Виявивши хвору тварину чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої  тварини.

Консультацію та допомогу Ви можете отримати в Білоцерківській міській державній лікарні ветеринарної медицини, що знаходиться за  адресою: м. Біла Церква, вул. Товарна, 27, тел. (04563) 6-10-23. 

Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень