Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про боротьбу з тероризмом

Дата: 02.09.2019 08:11
Кількість переглядів: 497

Фото без описуТероризм - постійний супутник людства, який відноситься до числа самих небезпечних і важкопрогнозованих явищ сучасності, що здобувають усе більш різноманітні форми та загрозливі масштаби. Терористичні акти приносять масові людські жертви, роблять сильний психологічний тиск на великі маси людей, тягнуть руйнування матеріальних і духовних цінностей, що не піддаються часом відновлення, сіють ворожнечу між державами, провокують війни, недовіру і ненависть між соціальними і національними групами, які іноді неможливо подолати протягом життя цілого покоління.

Тероризм як масове і політично значиме явище - результат повальної “деідеологізації”, коли окремі групи в суспільстві починають ставити під сумнів законність і права держави і цим виправдовують свій перехід до терору для досягнення власних цілей.

Різні злочинні угруповання здійснюють терористичні акти для залякування і знищення конкурентів, для впливу на державну владу з тим, щоб домогтися найкращих умов для своєї злочинної діяльності. Жертвою терористичного акту може стати кожен - навіть той, хто не має ні найменшого відношення до конфлікту, котрий породив терористичний акт.

Боротьба з тероризмом та його передумовами ефективними є два напрямки, в яких громадяни Білоцерківщини  можуть внести свій внесок:

Перше: профілактика тероризму, тобто діяльність з попередження і недопущення терактів;

Друге: зменшення (мінімізація) тяжкості наслідків, якщо хтось виявився залученим в які-небудь прояви тероризму.

До заходів щодо попередження терактів відносяться:

• Контроль з боку фінансових і податкових структур фінансової діяльності, і перш за все, великих фінансових потоків з метою виявлення незаконних оборотів цих коштів, виявлення махінацій, підробок, фальшивок і т.п.;

• Контроль з боку патрульної поліції, керівників підприємств і організацій, працюючих громадян за перевозками транспортними засобами вантажів;

• Періодична перевірка посадовими особами із залученням представників органів внутрішніх справ майна, що зберігається на складах, у сховищах, льохах, підвалах і в інших важкодоступних місцях;

• Періодичні огляди трубопроводів (газопроводів, нафтопроводів, продуктопроводів), газового обладнання, під'їздів з метою виявлення наявності в них вибухонебезпечних предметів та саморобних пристроїв;

• Виявлення в транспорті, в під'їздах, підвалах будинків, біля гаражів і сміттєзбірників, люків підозрілих предметів, кинутих невідомими людьми (з боєприпасами або зброєю, з саморобними пристроями - розтяжки, підозрілі дроти і т.д.);

• Чергування біля житлових будинків у період загрози терактів, при цьому звертати увагу на появу чужих людей, що переносять в мішках або валізах якісь вантажі, на машини з іногородніми номерами;

• Виключити можливість мінування будинків через відкриті підвали, люки;

• Уникати зв'язків з підозрілими людьми, обіцяючими вигідні угоди, виїздів з ними будь-куди;

• Виявляти пильність на роботі, вдома, при знаходженні на вулиці, у громадському транспорті.

• Про все підозріле необхідно повідомляти в міліцію (телефон “102”), причому ці телефони і відповідні чергові працюють цілодобово, приймаючи інформацію і вдень і вночі.

При виявленні вибухонебезпечних предметів.

Якщо ви виявили саморобний вибуховий пристрій, гранату снаряд, і т. ін.:

• Не підходьте близько і не дозволяйте іншим людям торкатися до предмету;

• Негайно повідомте про знахідку в міліцію;

• Не чіпайте, не розкривайте і не переміщуйте знахідку;

• Запам'ятайте всі подробиці пов'язані з моментом виявлення предмета;

• Дочекайтеся прибуття оперативних служб.

Вибуховий пристрій встановлений в місцях скупчення людей, у громадському транспорті або житловому будинку може бути замасковано під звичайний предмет - сумку, портфель, згорток і т. д.

Ознаками вибухового пристрою можуть бути:

• Натягнутий дріт, шнур і т. д.;

• Провід або ізоляційна стрічка невідомого призначення;

• Забуті та залишені речі виявлені у машині, в під'їзді, біля дверей квартири, в громадському транспорті, у місцях скупчення людей.

При отриманні повідомлення про загрозу терористичного акту ПО ТЕЛЕФОНУ правоохоронним органам для запобігання вчинення злочинів і розшуку злочинців значно допоможуть наступні ваші дії:

Постарайтеся дослівно запам'ятати розмову і зафіксувати її на папері.

По ходу розмови відзначте стать, вік і особливості мови того, хто телефонував: голос (гучний, тихий, низький, високий, низький); темп мови (швидка, повільна); вимова (виразна, спотворена, із заїканням, з акцентом або діалектом і т. д.); манера мовлення (розв'язна з нецензурними висловами і т.д.).

Обов'язково відзначте звуковий фон (шум автомашин, або залізничного транспорту, звук теле - радіо апаратури, голосу і т. д.)

Відзначте характер дзвінка, міський чи міжміський.

Обов'язково зафіксуйте точний час дзвінка і тривалість розмови.

У ході розмови постарайтеся отримати відповіді на наступні питання:Куди, кому по якому телефону дзвонить людина?Які конкретно вимоги висуває чоловік?

Висуває вимоги він особисто, виступає в ролі посередника або представляє якусь групу осіб?

На яких умовах він згоден відмовитися від задуманого? Як і коли з ним можна зв'язатися?

Кому ви повинні повідомити про це по дзвінку?

Постарайтеся домогтися від того, хто дзвонить, максимально можливого проміжку часу для прийняття вами рішення або вчинення будь-яких дій.

Якщо можливо ще в процесі розмови, повідомте про нього керівництву об'єкта, якщо немає - негайно по його закінченню.

Не поширюйтеся про факт розмови та його зміст. Максимально обмежте кількість людей, що володіють інформацією.

При наявності автоматичного визначника номера запишіть певний номер, що дозволить уникнути його втрати.

При використанні звукозаписної апаратури витягніть касету і прийміть заходи до її збереження. Обов'язково встановіть на її місце іншу.

При відсутності визначника номера після закінчення розмови не кладіть трубку на важелі телефону і негайно, використовуючи інший телефон, повідомте про факт дзвінка в правоохоронні органи.

При отриманні повідомлення про загрозу терористичного акту ПИСЬМОВО:

• Після отримання такого документа поводьтеся з ним максимально обережно.

• По можливості приберіть його в чистий поліетиленовий пакет, і помістіть в окрему жорстку папку.

• Постарайтеся не залишати на ньому відбитки своїх пальців.

• Якщо документ надійшов у конверті - його розтин робите з лівого або правого боку, акуратно відрізаючи кромки ножицями.

• Зберігайте всі вкладення, сам конверт, упаковку.

• Не розширюйте коло осіб, які хочуть знайомитися зі змістом документа.

• Анонімні матеріали направляються до правоохоронних органів із супровідним листом, в якому зазначаються ознаки анонімних матеріалів, обставини пов'язані з їх розповсюдженням, виявленням або отриманням.

• Анонімні матеріали не потрібно зшивати, склеювати, на них не повинні робитися написи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень