Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Небезпека рибних продуктів»

Дата: 15.08.2019 08:31
Кількість переглядів: 567

Чому не рекомендовано купувати рибу на стихійних ринках?!
По-перше, купуючи рибу на стихійних ринках з рук без документів, невідомого походження та невстановленої якості (як правило, незаконний вилов), покупці підтримують  браконьєрів, і тим самим, стимулюють  їх до нових правопорушень.


Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання та заборонено продавати.


По-друге, неорганізовану торгівлю ніхто не контролює. Якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються, не проходять лабораторний контроль, відсутні документи, які свідчать про їх безпеку і якість. Також часто продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди (особових медичних книжок) та немає можливості дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде). Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні захворювання та смертельну хворобу - ботулізм.


Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику: в'ялена, копчена та солона риба, а також рибні консерви. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в'яленої риби. Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму перебуває в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечнішим є вживання ікри та м’яса біля ребер.


Риба може заразитися бактеріями ботулізму різними шляхами:
-     в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
-     неправильне зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари;
-     без проходження належної термічної обробки. Ботулоксин (токсин ботулізму) гине лише при кип’ятінні (120° С) і тільки через 30 хвилин;
-     при солінні, адже сіль не вбирає токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.


Білоцерківське районне управління звертає увагу громадян, що продавці мають право продавати рибу лише за умови підтвердження її придатності (за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на продовольчому ринку). У громадян, які збувають рибу також повинні бути документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) експертний висновок ветеринарно-санітарної лабораторії на ринку.


Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням ст. 7 Закону України «Про тваринний світ», положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», пункту 3.14 Правил любительського і спортивного рибальства.


«Запам’ятайте, за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачена адмінвідповідальність. Санкція ст. 88-1 КУпАП передбачає накладення штрафу від 510 до 1 700 грн з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу». 

Білоцерківське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень