Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обговорили питання протидії домашньому насильству

Дата: 08.08.2019 11:11
Кількість переглядів: 526

Днями на базі Білоцерківського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбувся навчальний семінар, присвячений питанням протидії домашньому насильству. В числі учасників семінару – заступник голови райдержадміністрації Володимир Толочко, в.о. директора Київського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Савченко,  директор місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги Оксана Сірик, фахівці із соціальної роботи центру.

 

Зустріч проводилася у зв’язку зі змінами та нововведеннями в законодавстві України щодо визначення поняття «домашнє насильство», відповідальності за вчинення «домашнього насильства», а також з метою налагодження співпраці між органами та установами, громадськими організаціями, які здійснюють заходи з протидії торгівлі людьми та домашнього насильства.

 

Зокрема, учасниками засідання обговорено алгоритм  взаємодії суб’єктів соціальної роботи по наданню допомоги постраждалим особам, механізм отримання повідомлень та спеціальних карток обліку факту домашнього насильства координатором з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Крім цього, Оксана Сірик висловила пропозицію  щодо створення  координаційної ради,  до складу якої, крім фахівців з соціальної роботи,  мають увійти представники галузей освіти і медицини.

 

Відповідно до чинного законодавства розпорядженням Білоцерківської районної державної адміністрації №349 від 24.06.2019 року відповідальним за координацію заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків  визначено заступника голови Білоцерківської районної державної адміністрації Володимира Толочка.  Районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді доручено забезпечити своєчасне та ефективне вжиття заходів реагування на вчинені факти насильства. Прийом та реєстрацію повідомлень про вчинення насильства уповноважили службу у справах дітей та сім’ї.

Додамо,  що в січні 2019 року набув чинності закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Зокрема, документ вводить кримінальну відповідальність за домашнє насилля та примусовий шлюб і встановлює, що згвалтуванням відтепер вважатиметься вчинення дій сексуального характеру, без добровільної згоди потерпілої особи. При цьому, у відповідній статті Кримінального кодексу міститься примітка: згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин. Ще одне важливе нововведення полягає в тому, що потерпіла особа не зобов'язана в процесі судового розслідування доводити, що вона намагалася чинити опір сексуальному насильству. Відтепер, під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень