Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика харчових отруєнь кавунами та динями

Дата: 02.08.2019 15:20
Кількість переглядів: 465

Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу, щодо профілактики харчових отруєнь кавунами та динями.

Влітку дуже гостро стає питання профілактики отруєнь кавунами та динями. Ніколи не потрібно забувати про те, що навіть куплена в правильний час всіма улюблена велика ягода може стати причиною сумних наслідків. Баштанні можуть викликати сильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди.

Однак, отруєння може статися і з Вашої вини також. Якщо Ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то Ви автоматично опинилися в зоні ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Хіба можна це назвати санітарними умовами?! Додайте до цього “чисті” руки працівника стихійного ринку, вантажника. А чи бачили ви ніж, яким був зроблений надріз?

Про те, яку інфекцію можна “зловити” з набутою ягодою, можна навіть і не розповідати – від кишкової палички до дизентерії.

Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, блювоти чи діареї – Ви отруїлися. Зазначені симптоми можуть проявитися вже через 2-3 години після вживання неякісного кавуна. Також, інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.

Особливий ризик нітратовмісних продуктів загрожує дітям.
Крім усього перерахованого вище, отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих, хто страждає на хронічні захворювання. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, нефролітіаз, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо.

Перша допомога при проявах ознак отруєння:
-слід терміново викликати швидку допомогу; 
-єдине, що Ви можете зробити до того, як приїде “швидка” – прийняти кілька таблеток активованого вугілля чи іншого сорбенту;
-лікування повинен призначити тільки лікар;
-якщо отруєння легкого ступеня – обов’язково зверніться до дільничного педіатра або терапевта, щоб уникнути будь-яких ускладнень.

Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров'я, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури: 
Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам'ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.

Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне не дотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.

В жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.

Купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції.

Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити. Відмовтеся від вживання кавунів та динь при діареї або кольках. 

З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям, бажано до трьох років.  Будьте  здорові!

Білоцерківське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби 
в Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень