Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Білоцерківській єпархії - 25 років!

Дата: 01.08.2019 14:18
Кількість переглядів: 622

1 серпня 2019 року з нагоди 25-річчя утворення Білоцерківської єпархії та 180-річчя Спасо-Преображенського кафедрального собору відбулися урочисті заходи. В числі тих, хто завітав привітати парафіян - голова районної ради Володимир Шевченко та заступник голови адміністрації Володимир Толочко. Очільники району подякували духовенству єпархії за вірність своїй Церкві та своєму народу та привітали зі святом.

Історична довідка

1994  року в Білій Церкві було відроджено стародавню, багату на історію та традиції архієрейську кафедру. Титул правлячого архієрея єпархії — «Білоцерківський і Богуславський». До новоствореної єпархії увійшло 10 районів Київської області та 110 парафій, у яких несли службу 47 священиків. Жодних адміністративних будівель для потреб єпархії, як і архієрейської резиденції, не було. Спасо-Преображенський собор, що мав стати кафедральним, перебував на стадії затяжного капітального ремонту. 

З 1 серпня 1998 до 31 травня 2007 року кафедру очолював єпископ Серафим (Залізницький) (схиєпископ Сергій). Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 31 травня 2007 року (Журнал № 57) Преосвященного Серафима було звільнено від управління Білоцерківською єпархією і призначено єпископом Сєверодонецьким і Старобільським.

Правлячим архієреєм Білоцерківської єпархії було призначено вікарія Київської Митрополії, Керуючого справами УПЦ архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана (Юрчука), звільнивши його з посади вікарія Київської Митрополії.

Рішенням Священного Синоду Української православної церкви від 20 липня 2012 року керуючим Білоцерківською єпархією призначений архієпископ Августин (Маркевич)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень