Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відлуння чорнобильського лиха

Дата: 26.04.2018 08:40
Кількість переглядів: 691

Фото без опису26 квітня 2018 року виповнюється тридцять два роки однієї з найтрагічніших дат в історії людства, яка позначилась на долі не лише народу України, але й інших  держав. Цей день назавжди залишиться в серцях людей днем скорботи та пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи, днем трагедії і застереження.  Білоцерківщина належить до тих регіонів України, які найбільше постраждали від чорнобильського лиха. В районі проживає майже кожен третій з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Із загальної  їх кількості 19227 тис. чоловік відноситься до:

  • постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 (інваліди 1,2 і 3 груп, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою) - 561 чол.;
  • учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (1986-1987 рр) категорії 2 - 345 чол.;
  • потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 2 (евакуйовані з зони відчуження та відселені із зони безумовного (обов’язкового) відселення, які прожили в цій зоні з моменту аварії до прийняття рішення про відселення (28.06.1989р.) – 67 чол.;
  • учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (1986-1990 рр.) категорії 3 -  97 чол.;
  • потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії  3- 135 чол.;
  • потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії  4- 15703 чол.;
  • потерпілих дітей - 2315 ;
  • дітей, захворювання яких пов’язане з наслідками Чорнобильської катастрофи -  4.

На соціальний захист цього населення щороку держава виділяє значні суми, в останні роки - понад 11 млн. гривень.  Зокрема, для реалізації заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення протягом 2017 року та 1 кварталу 2018 року в район з державного бюджету України надійшло 6 млн. 215 тис. грн. Ці кошти витрачені на пільги і компенсації мешканцям району, які безпосередньо пов’язані зі станом здоров’я і є пріоритетними, а саме: пільгового забезпечення продуктами харчування, виплат компенсацій сім’ям з дітьми та видатків по безплатному пільговому медичному обслуговуванню.

Протягом 2017 року для виплат компенсації вартості продуктів харчування постраждалим мешканцям району категорій 1 та 2 використано   5 млн. 100 тис. грн.  На пільгове медичне обслуговування на придбання ліків для безплатного забезпечення ними постраждалих за рецептами лікарів у 2017 році та в  1 кварталі 2018 року в централізованому порядку використано більше  600 тис. грн.  Для надання пільг і компенсацій постраждалим через підприємства, організації та установи надійшло і використано за призначенням 463 тис. грн. Обсяги фінансування пільг і компенсацій, а також їх використання знаходяться під постійним контролем.

В системі заходів, спрямованих на збереження і відновлення здоров’я постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, одним з важливіших було і залишається санаторно-курортне лікування та оздоровлення.

Відповідно до чинного законодавства, санаторно-курортному лікуванню в районі підлягають особи, віднесені до категорії 1 та діти з інвалідністю, хвороба яких пов’язана з наслідками чорнобильської катастрофи. Протягом 2017  року особи, віднесені до категорії 1, безкоштовно оздоровились в санаторно-курортних закладах. На ці заходи витрачено 480 тис. гривень коштів з державного бюджету. Оздоровлення чорнобильців проводилось в санаторно-курортних закладах України, а саме: в санаторіях «Поляна», «Шаян», «Сонячне Закарпаття», «Карпати» (Закарпатська область), «Дніпро-Бескид», «Кристал», «Алмаз» (м.Трускавець), «Орізонт», санаторій ім. Сергія Лазо (м.Одеса). Для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у 2018 році  на черзі в управлінні перебуває 142 особи, віднесені до 1 категорії.

Відповідно до Постанови КМУ від 25.01.2018р. № 31 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році» вартість путівки на 18 днів становить 6822 грн. Організаційні заходи щодо співпраці із санаторно-курортними закладами вже розпочато.

Наслідки чорнобильського лиха щодня нагадують про себе чисельними проблемами в різних сферах нашого життя. Вирішувати ці проблеми доводиться всім нам. Та, незважаючи на всі фінансові складнощі, вирішувати їх слід компетентно, вчасно, щоб постраждалі чорнобильці постійно відчували турботу про себе. Давайте ж будемо уважними до повсякденних турбот чорнобильців. Адже ці люди часто скаржаться не тільки на невиконання закону, а й подекуди на відсутність елементарної людської уваги. Чергову сумну річницю ми повинні розглядати як один із заходів для того, щоб ще раз спрямувати зусилля, посилити увагу до постраждалого населення, надати підтримку тим, хто її найбільш потребує:  інвалідам, постраждалим дітям-сиротам та іншим найменш соціально захищеним категоріям населення.

Валентина Бачинська, начальник управління соціального захисту населення 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень