Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як уберегти себе від сальмонельозу

Дата: 03.08.2018 15:20
Кількість переглядів: 1084

Фото без описуСальмонельоз - гостре кишкове захворювання, яке викликається сальмонелами - мікробами, що мешкають в організмі тварин і птахів. Симптоми захворювання - підвищена температура, болі в животі, блювота, пронос. Джерелом інфекції при сальмонельозі є хворі люди, м'ясо свиней, великої рогатої худоби, курей, качок, гусей, яйця птиці.

За останній час найчастішою причиною захворювання є яйця курячі та страви, приготовані з яєць з порушенням санітарного режиму.  Як відомо, куряче яйце на своїй поверхні містить безліч мікроорганізмів, серед яких може виявитися і сальмонела. Тому при виготовленні різних страв з яєць їх необхідно попередньо піддати кулінарній обробці - замочити в теплій воді з содою на 10-30 хвилин і потім прополоскати проточною водою. Потрібно пам'ятати, що нехтування правилами холодної та теплової обробки сировини (миття, варіння і т.д.) може привести до перетворення корисної  страви в небезпечний для здоров'я продукт.

Заходи профілактики сальмонельозу прості і надійні:

1. Перед приготуванням і роздачею їжі ретельно мийте руки з милом.

2. Для оброблення сирих і готових продуктів необхідно користуватися окремими ножами і обробними дошками.

3. Весь кухонний інвентар після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно мити і обливають окропом.

4. Ніколи не змішуйте свіжу їжу  і ту, що залишилася від попереднього дня.

5. Сире молоко обов'язково кип’ятити.

6. При виготовленні різних страв з яєць в обов'язковому порядку попередньо піддавайте їх миттю.

7. Продукти, що швидко псуються (молоко, сир, сметана, котлети, торти, тістечка та ін.) зберігайте тільки в холодильнику не більше 24 годин.

8. Варені вироби і сирі продукти зберігайте в холодильнику на різних полицях.

9. Ніколи не купуйте продукти харчування на стихійних ринках.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Заражені мікробами продукти зовні не змінюють ні кольору, ні запаху, ні смаку страви. Не займайтеся самолікуванням, при перших ознаках захворювання терміново звертайтеся до лікаря.

 Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень