Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як ефективно протидіяти африканській чумі свиней обговорили на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській районній державній адміністрації

Дата: 18.10.2018 14:31
Кількість переглядів: 538

Фото без описуЯк протидіяти африканській чумі свиней говорили на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській районній державній адміністрації, що відбулося 17 жовтня. Зокрема, обговорено епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней в Україні, Київській області, Білоцерківському районі, а також стан організації та виконання заходів з недопущення занесення та розповсюдження збудника АЧС на територію Білоцерківського району. 

За словами начальника Білоцерківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Андрія Зінченка, вирішення цього питання не можливе без тісної співпраці , а головне небайдужого ставлення усіх зацікавлених осіб до даної проблематики.  Люди не хворіють на АЧС, хворіють лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі. На даний час ефективної вакцини щодо цієї хвороби не існує.

Зокрема, особливе місце має співпраця органів місцевого самоврядування з господарствами, що розташовані на адмінтериторіях. Якщо великиі господарства проводять заходи, що забезпечують хоча б мінімальні рівні біобезпеки, то розташовані поряд малі господарства, в яких утримуються тварини, зводять цю роботу нанівець. На території району є приватні свиноферми в яких утримується значне свинопоголів'я, але вони до цього часу не зареєстровані в Держпродспоживслужбі, не виконують обов'язкових профілактичних заходів, побудовані з порушеннями санітарних розривів, забруднюють довколишнє середовище, створюють ризик виникнення АЧС. 

Важливим є питання і подвірного забою тварин. На сьогоднішній день для багатьох це стало основним бізнесом та набрало значного поширення. Їх присадибні ділянки не мають фізичної можливості для захоронення відходів забою та переробки тварин, у наслідок - з'являються стихійні смітники, які несуть у собі загрозу поширення інфекційних хвороб. Подекуди при забої не здійснюється належний державний ветеринарно-санітарний контроль .

Також наголошено на необхідності проведення повної ідентифікації всього наявного свинопоголів’я у всіх господарствах незалежно від форми їх власності, що є важливою ланкою у профілактиці АЧС та звернено увагу присутніх на необхідність виконання наказу Головного управління Держпродспоживслужби №47 від 06.02.2018 року (про ідентифікацію свиней). 

Про АЧС як гостру інфекційну хворобу, фактори передачі, шляхи поширення та методи профілактики розповів кандидата ветеринарних наук,доцента кафедри епізоотології та інфекційних хвороб, начальника відділу науково-дослідної та інноваційної діяльності БНАУ Тарас Царенко.

Крім цього, обговорено питання посилення контролю за переміщенням тварин, продуктів тваринного походження, харчовими продуктами тваринного походження, запобігання несанкціонованій торгівлі та несанкціонованому захороненню трупів загиблих тварин, продуктів забою, відходів тваринного походження на території Білоцерківського району та проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин на території Київської області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень