Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Небезпечні нітрати

Дата: 20.03.2019 14:22
Кількість переглядів: 487

Фото без описуПерші весняні овочі, ягоди, фрукти дуже нас радують. Однак, аби вони принесли нам лише користь, а не шкоду, слід враховувати, що перші весняні культури можуть містити досить велику кількість нітратів, і необхідно знати способи їх знешкодження.

Що ж таке нітрати? Нітрати - це солі азотної кислоти, які містяться в ґрунті і які потрібні рослинам для їх повноцінного росту. Це будівельний матеріал, який перетворюється в білок для рослинних клітин. Під час вирощування городніх культур у сільському господарстві використовують нітратні добрива, збагачуючи ними ґрунт для кращого росту овочів, ягід, фруктів.

Нітрати - це природні речовини і в нормальних кількостях вони наявні в усіх рослинах і є нешкідливими для людського організму. Шкідливими вони стають тільки тоді, коли їх кількість значно перевищує допустимі норми. Потрапляючи в організм, нітрати під впливом хімічних реакцій перетворюються в нітрити.

Нітрити вступають у взаємодію з гемоглобіном (важливий компонент крові, який транспортує кисень) і у результаті гемоглобін втрачає здатність виконувати свою головну функцію, в організмі настає кисневе голодування.

Також, надлишкова кількість нітратів призводить до утворення канцерогенів, накопичуючись в організмі, вони сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Ознаки отруєння нітратами можуть з’явитися через 1 - 6 годин після вживання їжі з великою кількістю нітратів. З’являється нудота, блювота, біль у животі, діарея (часто з кров’ю), збільшення печінки, іноді пожовтіння білків очей, зниження артеріального тиску, охолодження кінцівок, синюшність нігтів, губ, обличчя, слизових оболонок, задишка, слабкість, сонливість, головний біль, шум у вухах, помутніння свідомості аж до її втрати.

При появі цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря або викликати швидку медичну допомогу. До приїзду медичних працівників потрібно промити шлунок (випити 2 л холодної води й викликати блювоту). Після цього необхідно вжити кілька пігулок активованого вугілля, з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла, чи інші сорбенти.

Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на три групи: низько-, середньо-, та високонітратні. До високонітратних рослин відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис), а також городня зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь). До середньонітратних – картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних – фрукти і ягоди. 

Повністю позбутися нітратів в рослинних продуктах неможливо і недоцільно, оскільки разом з нітратами гинуть водорозчинні вітаміни. А ось зменшити їх кількість можна. Існує декілька способів:

1. Замочити листові овочі у воді на 1,5 год., періодично міняти воду, а потім промити та використовувати тільки листя, оскільки стебло вбирає найбільше нітратів.

2. Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика і стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан і ні в якому випадку не давати його їсти дітям.

3. Не зберігати довго салати та зіпсуті овочі при кімнатній температурі, оскільки нітрати в таких умовах швидко переходять в нітрити.

4. Готувати страви  з овочів в емальованому посуді.

5. Пити багато зеленого чаю, вживати продукти з великою кількістю вітаміну «С» - чорну, червону, білу смородину, оскільки «висячі» ягоди, як і фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград) не накопичують нітратів.

В усіх ранніх овочах підвищений вміст нітратів, але всі вони накопичують шкідливі речовини в різній кількості. Тому весною краще обмежити себе у споживанні перших весняних овочів, зелені та фруктів.

Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень