Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Увага, харчові отруєння підстерігають вас!

Дата: 15.12.2017 14:07
Кількість переглядів: 718

Фото без описуНаближаються новорічні свята, найбільше харчових отруєнь припадає на періоди святкових застіль, які тривають кілька днів поспіль. Перед святами продукти закуповуються в поспіху, готуються вони про запас, а зберігаються часом поза холодильником, тому як їх просто забули туди помістити - свято ж ... Та й просто шкода зрештою стає викидати частування не першої свіжості, адже стільки в них було вкладено праці і грошей...

Тільки розплачуватися за подібну "ощадливість" доводиться неабияк: після поїдання несвіжих делікатесів з'являється нудота, пронос, блювота, болі в області кишківника та шлунка - справжні харчові отруєння.  

Нерідко у засобах масової інформації можна  почути про групові випадки, спалахи харчових отруєнь, навіть із смертельними наслідками. Харчові отруєння не несуть сезонного характеру. Що таке харчові отруєння,  які причини їх виникнення та як їм запобігти? Харчові отруєння - це гострі захворювання, які виникають після споживання їжі в якій відбулося масивне розмноження певних мікроорганізмів або  викликані продуктами отруйними за своєю природою чи хвороботворними мікроорганізмами.

До харчових отруєнь відносяться такі захворювання як ботулізм, сальмонельоз, стафілококова інтоксикація, харчові інтоксикації  продуктами з тимчасово отруйними властивостями. Харчові отруєння вважаються незаразними, тобто не передаються від хворої людини до іншої.  Такі отруєння виникають одразу після прийняття їжі або протягом кількох діб в залежності від причини виникнення отруєння.

Першими симптомами отруєнь є нудота, біль у животі (шлунку, кишківнику), проноси, підвищення температури, ослаблення серцевої діяльності, зневоднення, можливе  двоїння в очах, зупинка дихання. Усі ці симптоми залежать від характеру захворювання та важкості стану хворого. Важливо  те, що харчовим отруєнням можна запобігти, дотримуючись простих правил:

-  Не вживати у їжу домашню консервацію, що викликає у вас підозрілість на якість. При виявлені бомбажної, з пошкодженою упаковкою консервації  її необхідно утилізувати, а не намагатися  вживати після термічної обробки.

-  Не вживати молоко, кефір, кондитерські вироби (особливо з кремом), сир, бринзу, рибні і м`ясні  вироби, які не викликають у вас довіру до вживання.

-   Слід дотримуватися правил та термінів зберігання цих продуктів.

- Не займатися приготуванням страв при появі на руках гнійничкових захворювань або опіків та порізів, що нагноїлися.

-   Готову їжу можна зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2 - 6 °С або в гарячому вигляді - не нижче 65 °С.

-   Продукти, що не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир та інші) необхідно упаковувати та зберігати окремо від сирих (м’яса, риби, напівфабрикатів).

-  Яйця водоплаваючої птиці ( качині, гусячі)  вживати тільки для  випічки дрібно штучних борошняних виробів.

-  Не купувати  продукти на стихійних ринках та у не встановлених для торгівлі місцях, у невідомих осіб, а також якщо ви не впевнені у дотриманні температурних умов їх зберігання.

- Обов’язково звертати  увагу на терміни  придатності продуктів до споживання, особливо, це стосується молока та молокопродуктів, м'яса та м’ясопродуктів, риби та рибопродуктів, продуктів, що швидко псуються. За зовнішнім виглядом  недоброякісні продукти часто нічим не відрізняються за доброякісних.

-  Сирі овочі та фрукти необхідно ретельно мити під проточною водою, молоко куплене на ринку - кип’ятити!

-  Не вживати  пророслу картоплю і картоплю, що позеленіла,  особливо у весняний період після зберігання в овочесховищі, у якій різко збільшується вміст соланіну.

Тимчасово отруйними можуть бути також ікра, молоко і печінка деяких порід риб, переважно в період нересту (окунь, налим, щука й ін.). При цьому м'язова їхня тканина є цілком нешкідливою. Харчові отруєння  можуть спіткати кожного з нас.  І тільки обізнаність у запобіганні харчовим отруєнням допоможе вберегти не лише здоров’я, а  іноді і  життя  вам та вашим близьким.  З першими ознаками отруєнь необхідно негайно звертатися за   медичною допомогою і ні в якому разі  не займатися самолікуванням.

Білоцерківське районне управління 

головного управління Держпродспоживслужбив Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень