Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Небезпечні дарунки лісу!

Дата: 26.09.2018 13:37
Кількість переглядів: 587

Настання ранньої осені для багатьох означає початок сезону “тихого полювання”. Що може бути приємнішим в осінню пору, як рано вранці пройтися по лісових узліссях в пошуках грибів? Для одних це хобі, для інших спосіб насолодитися – природою, а для третіх – можливість поповнити запаси на зиму або приготувати смачну вечерю.

Гриби — дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді і смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних. Основні причини отруєнь грибами: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

Патологічні реакції з боку організму на небезпечний гриб відбуваються не тільки внаслідок відвертого отруєння отрутою, але і після вечері умовно патогенним грибочком або таким, який виростав вздовж забрудненої траси (адже гриби вбирають речовини як губка).

Споживання будь-якого гриба, який за своєю суттю є важкою їжею, загрожує загостренням хронічних захворювань травного тракту, а тому не рекомендується людям, схильним до гастриту, панкреатиту, холангіту, гепатиту, коліту, виразкової хвороби.

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовипускання, пронос, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєнню, купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби: - якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися; - поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах; - з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; - «шампіньйони» та «печериці», в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні — викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, викидайте. Гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору і не пізніше. Інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити чи смажити. Обов'язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, викличте «швидку медичну допомогу». Одночасно, не очікуючи прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип'яченої води; викликати блювоту допоможе натиснення пальцем на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля. Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування.


 
 
 Білоцерківське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень