Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Підготовка до жнив, легалізація заробітної плати та підсумки навчального року - головні питання червневої колегії

Дата: 27.06.2018 13:19
Кількість переглядів: 740

Фото без опису27 червня відбулося засідання колегії Білоцерківської районної адміністрації. Вів засідання перший заступник голови адміністрації Юрій Савчук. Серед розглянутих питань - про стан дотримання законодавства про працю в Білоцерківському районі та стан сплати суб’єктами господарювання району внесків до Пенсійного фонду України, підсумки 2017/2018 навчального року у загальноосвітніх навчальних закладах Білоцерківського району та готовність сільськогосподарських підприємств району до проведення жнив урожаю 2018 року.

Одним із перших питань було розглянуто питання щодо  стану дотримання законодавства про працю та стан сплати суб’єктами господарювання внесків до ПФУ, про що доповів начальник об'єднаного управління ПФУ Костянтин Будко. За І півріччя 2018 року на пенсійні виплати мешканцям району було спрямовано 210 млн. грн. 17 тисячам пенсіонерів. Щоденно сума виплат в середньому становила 1,6 млн. грн. На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» з 01.10.2017 р. проведені перерахунки пенсій близько 16,5 тис. пенсіонерам. В результаті такого перерахунку середній розмір пенсії збільшився майже на 470грн. і становить 2185,00 грн. (для порівняння по області 2507,96 грн.). Серед проблемних питань, на яких було наголошено доповідачем – виведення заробітних плат «з тіні». За 6 місяців 2018 року, було проведено 30 зустрічей в трудових колективах, надруковано 12 статей в місцевій пресі, проведено 4 виступи на радіо, проводяться флеш-моби. Направляються листи керівникам підприємств, які виплачують своїм найманим працівникам заробітну плату менше мінімального розміру, розміщується інформація на веб-ресурсах та розповсюджуються буклети як щодо легальної зайнятості так і щодо сплати єдиного внеску підприємцями.

Втім, для багатьох наших громадян є нормою отримання зарплатні «в конвертах». Такий нелегальний заробіток не хвилює пересічного громадянина на початку свого трудового шляху. Лише з наближенням пенсійного віку виникають думки про легальний розмір заробітку, а час вже втрачено безповоротно. Як наслідок, звертаючись за призначенням пенсії, людина виявляє, що вона не має права на пенсійне забезпечення – у неї просто не вистачає стажу. Адже необхідний для призначення пенсії страховий стаж на сьогодні складає 25 років і поступово буде збільшуватись до 35 років. Так, для тих, хто досяг пенсійного віку у 2018 році – це 25 років, у 2019 році – 26 років, у 2020 – 27 років і так до 2028 року, коли необхідний страховий  стаж для призначення пенсійного віку становитиме 35 років.

Не допомагає виведенню із «тіні» заробітних плат і суттєве зменшення розміру ЄСВ – держава зробила крок до співпраці з роботодавцями з 01 січня 2016 року, знизивши розмір внеску до 22%, чого не скажеш про роботодавців.

В свою чергу, начальник Павло Козирєв  зазначив що у першому кварталі 2018 року  на території Білоцерківського району встановлено 67 роботодавців, які виплачували заробітну плату на рівні, або нижче законодавчо встановленого рівня  (для порівняння: у І кварталі 2017 року таких підприємств нараховувалося   125).  Не поліпшилася і ситуація і у другому кварталі. Так, за даними звітів за квітень 2018 року  67 страхувальників району виплачують своїм працівникам заробітну плату менше встановленого мінімального розміру (зарплату менше встановленого мінімального розміру отримали 285 найманих працівників району). 

Як доповіла начальник управління соціального захисту населення Валентина Бачинська, випадків щодо допуску працівників до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи впродовж повного робочого часу, установленого на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків не встановлено.

Щотижнево проводиться моніторинг щодо підвищення мінімальної заробітної плати і розміру оплати праці працівників бюджетної сфери в розрізі навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, культури, соціального захисту населення та інших бюджетних установ. Встановлено наступне, на дванадцяти підприємствах, організаціях та установах Білоцерківського району нарахування заробітної плати менше за встановлений в Україні рівень на відповідний період 3723,00 грн., а саме: ПП «Бегриль», Сорокотяги сільська рада,  ТОВ «Ваш затишний дім», ФГ «Томилівське», ТОВ «Антонівський м’ясокомбінат», ТОВ «Візит», Узин ринок, ПП Будблок, Правобережна геологічна експедиція, ДКВП  «Світанок», ПП «Агрокс плюс»,  ФГ «Повіт-Агро», ТОВ МПЗ «Баварія».

На засіданні комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат керівниками вище зазначених підприємств були надані письмові пояснення. Основними причинами виплати заробітної плати працівникам менше 3723,0 грн. - це праця за сумісництвом, робота на 0,75 та 0,5 ставки, неповний робочий день, лікарняні, відпустки без збереження заробітної плати. 

З початку поточного року в Білоцерківському районі було проведено 2 засідання комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (остання комісія проводилась 21.06.2018) та одне засідання робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень Уряду, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства щодо встановленого рівня мінімальної заробітної плати.

На вище зазначених заходах розглянуто стан справ та заслухано 22 керівників підприємств на яких рівень заробітної плати менший за законодавчо прийнятий в Україні мінімум 3723,00 грн. Запрошеним керівникам запропоновано підвищити рівень середньомісячної заробітної плати працівникам, не допустити заборгованості із виплати заробітної плати та сплаті податків, відрахувань до Пенсійного та інших соціальних фондів. На сьогоднішній день також має місце діяльність господарств в умовах неповної зайнятості та перебоїв замовлень на продукцію. Тому, зареєстровані випадки нарахування заробітної плати по фактично відпрацьованому часу.

Планується і надалі проводити засідання комісій з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій стипендій, інших соціальних виплат та засідання робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень Уряду, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства щодо встановленого рівня мінімальної заробітної плати. 

Підсумки 2017/2018 навчального року у закладах освіти Білоцерківського району проаналізувала начальник районного відділу освіти Вікторія Бабенко. 

З метою створення доступного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами у Білоцерківському районі збільшилась мережа освітніх закладів з інклюзивним навчанням. Так, станом на початок 2017 року у районі налічувалось 12 освітніх закладів з інклюзивним навчанням (25 інклюзивних класів і 1 дошкільна група, 35 дітей), на 01.10.2017 кількість таких закладів становила 14 (32 класи, 2 групи, 44 дитини), а в грудні 2017 кількість закладів з інклюзією – 14, а дітей – 45. Перспективи на 2018-2019 н. р. створення ще 4 інклюзивних класів. Інклюзивні класи 100% забезпечені асистентами учителя. 

У 2017-2018 навчальному році у загальноосвітніх навчальних закладах Білоцерківського району  гарячим харчуванням за рахунок коштів районного бюджету охоплено охоплено 860 учнів. За батьківські кошти - 216 учнів. Дітей дошкільно віку харчується у ЗДЮ та дошкільних відділеннях -433.  У 2017/2018 н.р. загальною середньою освітою охоплено  4307 школярів, у тому числі й 470 першокласників та  1311 дітей дошкільного  віку.

У районі проводиться робота по розширенню та вдосконаленню мережі дошкільних закладів. У цьому навчальному році відкрилися  додатково 2 різновікові групи в Чупирянському НВО  та Сухоліському НВК.  За рахунок Чупирянської сільської ради придбано все необхідне для ефективного функціонування  різновікової групи:  меблі, килими, посуд тощо.. За  рахунок коштів районного(462848,8) та обласного(58200,00)  бюджетів реорганізовано   Скребишівську ЗОШ І-ІІ ступенів у Скребишівське  навчально-виховне об’єднання «ЗОШ І-ІІ ступенів – дошкільний заклад»  (  20 місць) .

Завдяки спільним зусиллям покращені матеріальні умови дошкільних закладів, оновлено предметно-ігрове та розвивальне середовище.  Замінено  35 вікон  та 4 дверей на металопластикові на суму 300 тиc., (ДНЗ « Ясочка» Маловільшанської сільської ради,  ДНЗ «Джерельце» Биковогребельської сільської ради, - ДНЗ «Буратіно» Сидорівської сільської ради, Вільнотарасівське НВО).  Відремонтовано всі ігрові та спортивні майданчики.

Придбано дитячі меблі та технологічне обладнання на суму близько 90 тис. грн. (дитячі столи (ДНЗ «Веснянка», «Калинка», «Сонечко», «Ясочка»), ліжка (Сухоліське НВК, Макіївське НВО),  пральну машину в Потіївське НВО, холодильник у ДНЗ «Ясочка» Маловільшанської сільської ради, газову плиту у ДНЗ «Ялинка» Трушківської сільської ради), посуд для харчування дітей на суму 87 тис. грн. та м’який інвентар (постіль, рушники, покривала)  на суму  143 тис. грн.

Серед приорітетних завдань:

  • заходи з енергозбереження. Зокрема,  освоєно -  947 тис. грн. (у т.ч. в 13 закладах замінено 142 вікна). За кошти обласного бюджету зі співфінансуванням із Острійківською сільською радою зроблено  капітальний ремонт Острійківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (близько 1,5 млн.грн.);
  • оновлення спортивної бази закладів освіти (2,4 млн.грн.): проведено комплексні роботи з ремонту 8 спортивних залів (Узинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, Узинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, Озернянська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Пилипчаснький НВК, Поправське НВО, Терезинське НВО, Узинська ЗОШ № 5, Піщанське НВО). В усіх спортивних залах, як і в інших приміщеннях, проведені косметичні ремонти. 
  • Велику увагу приділено харчоблокам та їдальням закладів освіти. Для забезпечення їх належної роботи використано близько 1 млн. грн. (включаючи капітальний ремонт харчоблоку Дроздівської ЗОШ І-ІІІ ступенів).
  • На підготовку до опалювального сезону передбачено близько 433 тис. грн.
  • За кошти державної субвенції (676 тис. грн.) облаштовано 2 комп’ютерні класи (Узинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, НВК «Узинська гімназія»), придбано техніку для Шкарівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Заклади загальної середньої освіти Білоцерківщини протягом 2017 року брали участь у 20 проектах і програмах Всеукраїнського та регіонального рівня. У 2017/2018 навчальному році великі зміни відбулися в початковій школі. Два навчальних заклади району: опорний навчальний заклад Шкарівська загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів та навчально-виховний комплекс «Узинська гімназія» взяли участь в експерименті регіонального рівня за темою «Розроблення і апробація навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації проекту Державного стандарту початкової загальної освіти» .

Охоплено гуртковою роботою 2221 вихованець, з них міських дітей – 725, сільських – 1496, це склало 52,4% дітей Білоцерківського району. На сьогодні  у БР БДЮТ налічується 675 вихованців. Всі гуртки продовжують працювати за 7 напрямами. Особлива увага у наступному році буде спрямована на національно-патріотичне виховання.

Не менш важливим було питання щодо підготвоки до жнивної кампанії. З цьго питання виступила заступник начальника управління агропромислового розвитку Олена Кузьменчук.  Згідно  заключного звіту про підсумки сівби ярих культур під урожай 2018 року в господарствах всіх форм власності, з урахуванням загиблих озимих та ярих культур, по сільськогосподарських підприємствах підлягає обмолоту 18657 га ранньої групи зернових та зернобобових культур. Крім того, до збирання в ранні строки підлягають 1935 га озимого та ярого ріпаку.

Для проведення жнив в сільськогосподарських підприємствах є в наявності 132 комбайни різних марок. З них вітчизняного  виробництва – 79 одиниць, іноземного – 53 одиниці. По підрахунках, середнє навантаження на один комбайн становитиме  180 га. Таким чином, збирання ранньої групи зернових та зернобобових культур розпочнеться в залежності від природно-кліматичних умов через 7-10 робочих днів.

На даний час готовність техніки до проведення жнив становить 100%. Найкращий стан техніки мають  ТДВ «Терезине», ПОП АФ «Узинська», СФГ «Лад», ТОВ «Маки». На сьогодні сільськогосподарські підприємства забезпечені паливо-мастильними матеріалами  на 100%.

Підготовлено 95% зерноочисної техніки до збирання та прийому нового урожаю та проводиться дефектування очисних комплексів, завозяться необхідні запчастини для ремонту. Складські приміщення (їх в господарствах 110 шт. об’ємом 74,5 тис. тонн) та прискладські площадки підготовлено до прийому нового врожаю. Для того, щоб не допустити пошкодження зерна комірними шкідниками та засмічення його продуктами їх життєдіяльності, в господарствах завершена підготовка зерносховищ за допомогою  дегазації.

Що стосується прогнозів урожайності то за словами першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка, враховуючи вдалу перезимівлю озимих та запаси весняної вологи, які позитивно вплинули на початок збиральної кампанії, серйозних знижень урожайності зернових не очікується. «У зв’язку з тим, що опади вже почалися, ми очікуємо, що в загальному підсумку валовий збір ранніх і пізніх зернових буде приблизно на рівні минулого року».

За прогнозами Української зернової корпорації врожай  зросте на 3% до минулого 2017 року.

Поки зарано прогнозувати ціни на майбутній врожай, їх можна буде отримати за місяць-два, проте вже зараз експерти асоціації постачальників торгівельних мереж прогнозують здорожчання білого хліба, муки та макаронних виробів на 20-25% через зростання цін на енергоносії (газ/електроенергія). В порівнянні з минулим роком у 2018му сільськогосподарськими підприємствами району очікується отримати збільшений врожай кукурудзи на зерно (на  600 га) , соняшника (на 652 га) та ярого ячменю (на 445 га). Разом з тим скоротилися посівні площі та відповідно впаде урожай: гречки зменшено на 540 га, ярої пшениці - на 375 га, сої - на 4,6 тис. га , цукрового буряка - на 660 га. Загалом по більшості продукції рослинництва у 2018 році слід очікувати збереження досягнутого у попередньому році рівня виробництва та збереження тренду до падіння рентабельності рослинництва.

Окремо наголошено на дотриманні правил протипожежної безпеки під час збиральних робіт. Це стосується, в першу чергу, обкосів полів та встановлення відповідних і попереджувальних табличок. Крім того, потрібно привести у відповідність вимогам протипожежної безпеки засоби пожежогасіння (вогнегасники, іскрогасники, протипожежні щити та ін.) та обладнати відповідні безпечні місця для паління. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень