Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Увага! Розпочався сезон кліщів!

Дата: 23.04.2019 12:37
Кількість переглядів: 789

В Україні почався сезон кліщів - небезпечних тварин, які можуть переносити збудників вірусних і бактеріальних захворювань. Кліщі стають активні приблизно з середини квітня і можуть нападати на тварин та людину аж до кінця жовтня.  Навряд чи більшості з нас відомо, що банальний покус кліща може привести до серйозного захворювання. Але це дійсно так: кліщі є переносниками близько двадцяти інфекційних захворювань, спільних для тварин і людей. Більше того, в силу біологічних особливостей (а кліщі здатні роками обходитись без їжі, очікуючи на свою жертву), а також того, що збудники можуть передаватись із покоління в покоління через яйця, саме кліщі забезпечують надзвичайну стійкість ряду природно-вогнищевих інфекцій, в тому числі й тих, які виявлено на Київщині. Серед них особливе місце займає хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз.


Встановлено, що збудник хвороби - так звана борелія — може на протязі тривалого часу (роками) зберігатись в організмі людини, не спричинюючи жодних хвороботворних проявів і лише іноді, активізуючись, призводити до появи тих чи інших симптомів. Хвороба Лайма розпочинається гостро, коли через декілька днів, місяців після покусу кліща навколо цього місця з'являється кільцеподібне почервоніння, яке поступово збільшується до 10-20 см. Саме ця так звана кільцеподібна еритема - одна з характерних ознак хвороби Лайма. З часом почервоніння поступово зникає, хоч може зберігатись і декілька місяців. Водночас підіймається температура, з'являється головний біль, болі у м'язах, порушення сну; можуть виникнути катаральні явища верхніх дихальних шляхів та інші симптоми, які нерідко трапляються при самих різноманітних захворюваннях, спричинених дією токсинів — і цим суттєво утруднюючи діагностику, особливо тоді, коли лікар не знає про попередньо нанесений покус кліщем. В ряді випадків, особливо при відсутності адекватного лікування, хвороба може переходити в наступну стадію — неврологічних та серцевих проявів, а ще пізніше не виключено й ураження великих суглобів, частіше колінних, гомілково-ступеневих, ліктьових, плечових, рідше дрібних суглобів. Іноді розвиток хвороби навіть може призвести до інвалідності. 


На щастя, кліщові бореліози ефективно піддаються лікуванню антибіотиками. Важливо своєчасно встановити діагноз, та ще важливіше — застосовувати прості профілактичні заходи. Адже хвороба передається через покуси кліщів, тому корисно пам'ятати деякі відомості. Далеко не всі види кліщів нападають на людей, зокрема хвороба Лайма переноситься переважно кліщами Дермацентор піктус. Найчастіше вони атакують людей в лісах і чагарниках і мають два піка активності: весною (квітень — травень) — основний, і восени (вересень — жовтень). Особливо небезпечним є саме весняний період, коли після довгої зими жителі міст і містечок масово вибираються на природу, підставляючи спрагле тіло життєдайному сонцю. Проте в цей період в лісі слід перебувати одягненим, а після кожного виїзду проводити огляд і самоогляд з метою своєчасного виявлення кліщів.
Якщо ви відпочиваєте на природі, убезпечте себе і свою родину, своїх улюбленців:

1. На прогулянку в ліс або в парк варто надягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла.  Таким чином зменшиться ризик укусу, а також збільшаться шанси своєчасно виявити комах. 
2. Бажано наявність головного убору - кепки, панамки або косинки.  
3. Кожні дві години необхідно оглядати себе, а також дітей для своєчасного виявлення кліща.
4. Місце для відпочинку на природі має бути очищено від сухої трави, хмизу, гілок в радіусі 20-25 см;  
5. При поверненні в приміщення слід змінити і оглянути одяг, бажано випрати і пропрасувати її. 
6. Речі, принесені з відпочинку на природі (сумки, підстилки та ін.) Необхідно ретельно перевірити.  Аналогічного уважному огляду підлягає домашній улюбленець, якщо він побував на природі з вами.
 7. Для захисту від кліщів слід використовувати репеленти - спецзасоби, що відлякують комах, які можна придбати в аптеках.

При покусах кліщі виділяють спеціальні анестезуючі (знеболюючі) речовини, тому досить довго залишаються непоміченими, встигнувши за цей час глибоко проникнути в шкіру. Якщо ви виявили на собі кліща необхідно звернутися до травмпункту та лікаря-інфекціоніста територіальної поліклініки, де зможуть надати кваліфіковану допомогу та консультацію.

Слід також пам'ятати і про репеленти - засоби, що відлякують комах, зокрема і кліщів, які можна придбати в аптеках.
За рідким виключенням, ми не звертаємось до медпрацівників при покусах, а розлад стану здоров'я, який настає згодом, аж ніяк не пов'язуємо з кліщами. І даремно, адже вони можуть бути проявами кліщових бореліозів.


Якщо ви виявили кліща на тварині, допоможіть своєму улюбленцеві, негаючи час, зверніться за кваліфікованою допомогою ветеринарних лікарів Білоцерківської районної державної лікарні ветеринарної медицини (адр.: м. Біла Церква, вул.Толстого,44, тел. (04563) 6-13-63, 6-12-73).
                                                  

 Білоцерківське районне управління

Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень