Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рятувальники застерігають бути обережними із вибухонебезпечними предметами, які можна знайти в землі!

Дата: 19.04.2018 11:44
Кількість переглядів: 555

Фото без описуУ наш час земля-годувальниця допомагає багатьом вижити у скрутну годину, тому на земельних ділянках можна побачити як досвідчених господарів, так і початківців. Але в землі можна знайти й різні підозрілі предмети, які можуть опинитися небезпечною зброєю минулих війн. Ще й досі, як вважають фахівці, в землі України є чимала кількість (за окремими підрахунками, кілька мільйонів одиниць) вибухонебезпечних предметів, у тому числі 100 тисяч авіабомб, з яких кілька сот із підривачами сповільненої дії. 

Головну небезпеку в таких „подарунках" містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Від вологи, перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки - пікрати, які дуже небезпечні (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів).  Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару. Тому, якщо ви виявили підозрілий предмет, до нього не можна навіть доторкатися.

Рятувальники застерігають! У разі виявлення вибухонебезпечних, або схожих за ознаками на них предметів необхідно негайно повідомити оперативно-рятувальну службу "101", або  співробітників Національної поліції. Крім того, слід припинити будь-які роботи, встановити попереджувальні знаки або огородження. Категорично забороняється витягувати їх самостійно з землі, брати небезпечні знахідки в руки, переносити або перекочувати, завдавати по них ударів та не піддавати впливу вогню.
Правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів обов'язково поясніть дітям, щоб дитяча допитливість не призвела до загрози їх життю. 

Олена Шумигора, Білоцерківський РВ ГУ ДСНС України у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень