Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Знешкоджено більше двохсот вибухонебезпечних предметів

Дата: 25.06.2018 11:11
Кількість переглядів: 621

124 боєприпаси часів Другої світової війни виявили піротехніки на території урочища Товсте поблизу села Фурси під Києвом тільки за минулий тиждень. Загалом, з початку робіт по розмінуванню перевірено територію площею 5 га та знищено 630 вибухонебезпечних предметів. 22 червня всі небезпечні знахідки вивезені на спеціальний полігон у Таращанському районі і там знищені.

Нагадаємо, що за вірогідними даними, у 30-і та 60-і роки минулого століття в урочищі знаходилися величезні бомбосховища, як і Вермахту, так і Радянської Армії. Ось ці збройні сили і бомбили по черзі сховища, котрі їм належали. Звичайно, при бомбардуваннях чимало снарядів і бомб розліталося на сотні метрів. І вже в 60-ті роки на складах сталася нештатна ситуація, при котрій злетів у повітря цілий ешелон з боєприпасами. Вибухонебезпечні предмети вибуховою хвилею рознесло від ешелонів на 2 кілометри. За приблизними даними, на величезній території урочища „Товста”, що входить до земель Фурсівської сільської ради, знаходиться близько 6 тис. вибухонебезпечних предметів (ВНП). На сьогодні не відомо, що знаходиться в підземеллях, на глибині понад 2,5 метра, входи до котрих у свій час були старанно загорнуті землею.

Варто зазначити, що у радянські часи окремі ділянки урочища, як і склади, охоронялися і контролювалися військовими відповідних частин Білоцерківського гарнізону. Згодом військові частини були розформовані, а склади з боєприпасами – вивезені. А ось бомби та інші ВНП, що були у свій час вибуховими хвилями розкидані по урочищу, залишилися. 

За матеріалами kyivobl.dsns.gov.ua 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень