Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЩЕ РАЗ ПРО СКАЗ

Дата: 06.08.2018 10:43
Кількість переглядів: 586

Фото без описуСказ залишається актуальною проблемою та реєструється в більшості країн світу, де є його природні осередки. За даними ВООЗ, щорічно від сказу на земній кулі гине близько 50 тис. людей і мільйони тварин, 1 млн. людей щорічно отримують щеплення проти цієї хвороби, що вказує на неабияку соціальну значущість сказу.

Сказ, або водобоязнь — особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і не виліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини  як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Збудник сказу є в слині і мозку хворої тварини або клінічноздорової, вже за 10 днів до появи ознак хвороби, тобто, на перший погляд, цілком здорової тварини. Зараження сказом відбувається в основному через укуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

В зв’язку з незадовільним вирішенням проблеми зростанням кількості безпритульних тварин в населених пунктах, регулювання чисельності диких хижих тварин, недоохопленням тварин імунізацією, недостатнім забезпеченням антирабічними препаратами для проведення специфічної імунопрофілактики населення, зниженням настороженості щодо сказу, може спостерігатись значне погіршення епізоотичної ситуації щодо сказу в області, в районі, а це, в свою чергу, збільшує ризик захворювання на сказ людей.

Щоб не заразитися сказом, слід виконувати такі правила:

  1. Утримуватись від контактів з безпритульними та дикими тваринами.
  2. Виконувати правила утримання домашніх тварин та норм поводження з ними.
  3. Доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи у разі, якщо тварина загинула, для проведення лабораторного дослідження.
  4. Не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли покуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря.
  5. Не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні.
  6. В разі покусу домашньою твариною слід з’ясувати ім’я та адресу її господаря. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
  7. Рани від укусів, подряпин, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити під проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкоджень йодом, накласти асептичну пов’язку. Не слід зупиняти кровотечу.
  8. В цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово.
  9. Щорічно щеплювати проти сказу домашніх тварин.

Нехтування  табайдужість до проведення щеплень тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі Ваших чотирилапих друзів, та стати загрозою здоров’ю Вашої сім’ї.  За наявності невластивої поведінки, ознак захворювання домашніх тварин, або виявленні їх трупів негайно повідомити ветлікаря державної установи ветеринарної медицини! Телефон Білоцерківського районного управління Держпродспоживслужби: 6-13-63.

Пам’ятайте, що єдиною гарантією, попередження виникнення цієї смертельної хвороби при контакті з хворою твариною є своєчасне і в повному обсязі проходження курсу антирабічного лікування. Дотримуйтесь вищезазначених порад і будьте здорові!

Білоцерківське районне управління ГУДержпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень