Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У ГРУЗІЇ ВІДБУЛАСЯ НИЗКА ЗАХОДІВ, ПРИСВЯЧЕНА ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ 1932-1933 РОКІВ

Дата: 02.11.2018 09:51
Кількість переглядів: 661

Фото без опису30 та 31 жовтня 2018 року в Національній Парламентській бібліотеці Грузії у Тбілісі відбувся круглий стіл на тему «Голодомор в Україні 1932-1933 років», присвячений 85-тим роковинам геноциду Українського народу. У дводенному заході взяли участь українські та грузинські науковці, представники громадських організацій українців у Грузії, Патріархії Грузії, Ради національних меншин при Народному захиснику Грузії, заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, Голова німецької діаспори в Грузії Гарі Аугст, Голова польської діаспори в Грузії Ніколай Козловський та грузинська громадськість.

Посол України в Грузії Ігор Долгов у своїй промові звернув увагу присутніх на історію порушення світовим українством питання Голодомору, а також окреслив масив роботи, що спрямований на визнання міжнародним співтовариством Голодомору геноцидом українського народу.

Заступник Голови Українського інституту національної пам’яті, історик Володимир Тиліщак присвятив свою промову причинам, шляхам здійснення та наслідкам Голодомору в Україні в 1932-1933 років.

Також ґрунтовні доповіді підготували професор, кандидат історичних наук Сухумського державного університету міста Тбілісі Омар Ардашелія («Тоталітаризм й національна ідея: минуле та сучасність»»); доктор історичних наук Ніка Тевзадзе («Голодомор та червоний терор в Україні»). Голова громадської організації українців «Асоціація українців – мешканців Грузії» Михайло Борис розповів про українців, які вимушені були шукати порятунок від голодної смерті та притулок на Кавказі, зокрема в Грузії.

Заключного дня учасники наукового заходу мали нагоду послухати свідчення нащадків українців, які рятувалися від Голодомору в Грузії, зокрема власними розповідями поділилися Олег Машков, Тамара Пілія, Галина Саєнко, Юрій Москалець, Валерій Черненко, Леван Чачуа.

Присутні мали нагоду ознайомитися із виставкою «Україна 1932-1933. Геноцид голодом», підготовлену Українським інститутом національної пам’яті, та переглянули документально-публіцистичний фільм грузинських авторів «Голодомор».

Крім того, 31 жовтня Володимир Тиліщак передав Директору Національної Парламентської бібліотеки Грузії Георгію Кікелідзе добірку видань Інституту, що присвячені історії України. Передані напрацювання поповнили книжкові фонди Українського куточка Національної Парламентської бібліотеки Грузії.

Також цього дня у Тбілісі пройшла Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті».

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Тбілісі представники громадських організацій українців в Грузії, Посольства України в Грузії, Українського інституту національної пам’яті, співробітники Інституту Україністики Тбіліського державного університету та грузинська громадськість віддали шану жертвам Голодомору 1932-1933 років і запалили свічку пам’яті.

Настоятель Храму Святого архангела Михаїла Тбілісі отець Михаїл відслужив молебень за загиблими.

Учасники Акції проголосили 85-ти імен дітей, що померли від голоду і прочитали спільну молитву за усіх закатованих голодом українців.

За матеріалами Посольства України в Грузії


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень