Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ФОП мають право на отримання матеріального забезпечення і соціальних послуг від Фонду

Дата: 17.09.2018 09:22
Кількість переглядів: 583

Фото без описуСтрахуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, а також від нещасного випадку на виробництві підлягають усі працевлаштовані на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форми власності та господарювання, особи. Зокрема, застрахованими у Фонді соціального страхування України є фізичні особи-підприємці та самозайняті особи, які мають право на отримання за кошти Фонду матеріального забезпечення, страхових виплат і соціальних послуг. На обліку в управлінні Фонду соціального страхування України у Київській області перебуває понад 67,8 тис. фізичних осіб.

Фінансування допомог і послуг для фізичних осіб-підприємців і самозайнятих осіб здійснюється Фондом на загальних для застрахованих осіб підставах. Зокрема, оскільки фізична особа-підприємець є для себе одночасно страхувальником (роботодавцем) і застрахованою особою, Фонд соціального страхування України у Київській області здійснює перерахування коштів матеріального забезпечення на окремий поточний рахунок ФОП, як страхувальника, для подальшої виплати йому, як застрахованій особі.

Зазначимо, що застрахована особа – фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

З 1 січня 2016 року розмір єдиного внеску для усіх категорій платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) визначено в єдиному розмірі – 22 відсотки бази нарахування єдиного внеску. Оскільки з зазначеного терміну фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками єдиного внеску на загальних підставах, вони є застрахованими особами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень