Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НОВА ПРОГРАМА ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ: БІЛЬШ АДРЕСНА ПІДТРИМКА ТИХ, ХТО СПРАВДІ ПОТРЕБУЄ

Дата: 03.05.2018 08:58
Кількість переглядів: 511

Уряд зробив важливий крок на шляху до монетизації субсидій. Передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватися живими грошима, які в результаті ощадливого використання енергоресурсів можна буде використати на свій розсуд.

Однак перехід до монетизації можливий тільки в тому випадку, якщо система субсидій буде соціально справедливою – державну допомогу будуть отримувати ті, хто дійсно її потребує. Започаткована кілька років тому ініціатива надання прямої допомоги уразливим верствам населення у вигляді субсидій довела свою ефективність. Втім, з часом вона стала потребувати удосконалення – передусім в бік збільшення адресності.

Зокрема, Реєстр субсидіантів, який напрацьований Мінсоцполітики, виявив чимало випадків, коли люди вдавалися до різних хитрих схем, щоб отримати допомогу від Уряду на сплату комунальних послуг.

Про такі ситуації розповідали також і додзвонювачі урядової «гарячої лінії» 15-45, і читачі teplo.gov.ua. Жаліючись, частіше всього на сусіда, люди обурювалися випадками, коли сім’я офіційно не працює, користується субсидією, але водночас має, наприклад, дорогий автомобіль та дозволяє собі їздити кілька разів на рік за кордон.

Або ж нещодавній приклад з Буковини, де член сім’ї офіційно числився безробітним, отримував субсидію у сумі 21 тисяча гривень, але при цьому мав змогу придбати продукцію компанії «Apple» на суму 52 тисячі гривень.

Такі життєві випадки породили в суспільстві відчуття соціальної несправедливості. Відтак, нова програма житлових субсидій, яка починає діяти з 1 травня 2018 року, є перш за все соціально справедливою та більш адресною. Зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали. При цьому вводяться такі механізми, при яких багаті люди більше не зможуть паразитувати за кошт всіх платників податків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень