Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фонд соціального страхування України на захисті працівників та членів їх сімей

Дата: 19.04.2018 08:47
Кількість переглядів: 670

Фото без описуЗ 01 серпня 2017 року розпочав свою роботу Фонд соціального страхування України, який створено шляхом злиття двох фондів: Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Фонд соціального страхування України є невід’ємною частиною соціальної сфери країни, здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності,  провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

У своїй діяльності Фонд керується вимогами  Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхуванняКодексу законів про працю України, Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», інших законодавчих актів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

Під опікою Фонду перебувають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства.

Основними завданнями Фонду та його робочих органів є:

1) відшкодування шкоди, пов'язаної з втратою застрахованими особами заробітної плати або відповідної її частини під час виконання трудових  обов'язків, надання їм соціальних послуг у зв'язку з ушкодженням здоров'я, а  також у разі їх смерті здійснення страхових виплат непрацездатним членам їх сімей;

2) надання матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг;

3) проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам   на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров'ю застрахованих осіб, викликаних умовами праці;

Сутність Фонду соціального страхування України полягає в суспільній відповідальності роботодавців за кожного застрахованого, виходячи з принципу: «один за всіх і всі за одного». Таким чином, кожен роботодавець відповідає за кожного потерпілого власними коштами, незалежно від того, де трапився страховий випадок.

Потрапивши в біду, людина зазнає як матеріальних, так і моральних страждань, тому їй необхідно компенсувати заподіяні матеріальні і моральні збитки. Людина повинна бути реабілітована і почувати себе соціально повноцінною, навіть якщо вона стала інвалідом чи має певну втрату працездатності.

Компенсація застрахованій особі втраченого заробітку внаслідок тимчасової втрати працездатності або внаслідок нещасного випадку на виробництві є одним із основних обов’язків Фонду в разі настання страхового випадку.

Здійснювані Фондом функції соціального захисту поділяються на три групи:

1) такі, що пов’язані з фінансуванням матеріального забезпечення  працюючих по тимчасовій втраті працездатності, по догляду за хворою дитиною, по вагітності та пологах, на поховання;

2) такі, що пов’язані з медичною, професійною та соціальною реабілітацією потерпілих;

3) такі, що пов’язані з проведенням страхових виплат потерпілому або особам, які мають на це право. Загальна ж кількість страхових виплат та соціальних послуг, що їх проводить або надає Фонд, становить понад 20 видів.

Фонд розраховує страхові виплати, які необхідно здійснити, з моменту настання страхового випадку, проводячи фінансування матеріального забезпечення з тимчасової втрати працездатності.

 

Реалізацію державної політики у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування на території Білоцерківського, Таращанського, Рокитнянського, Сквирського та Володарського районів здійснює Білоцерківське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області (далі – Білоцерківське відділення).

За І квартал 2018 року Білоцерківським відділенням профінансовано матеріальне забезпечення застрахованих осіб на загальну суму 7,76 млн грн, у тому числі:

  • по тимчасовій непрацездатності – 5,56 млн грн;
  • по вагітності та пологах – 2,15 млн грн;
  • на поховання – 0,05 млн гривень.

Якщо стався нещасний випадок на виробництві, Фонд проводить такі види страхових виплат, як: одноразова допомога потерпілому в разі стійкої втрати працездатності та одноразова допомога у разі смерті потерпілого, що виплачується сім'ї та утриманцям потерпілого.

Також проводиться виплата щомісячних грошових сум у разі часткової (повної) втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, а також щомісячні страхові виплати особам, які мають на це право у разі смерті потерпілого.

На обліку в Білоцерківському відділенні перебувають 427 потерпілих від нещасного випадку на виробництві.

Тільки в І кварталі 2018 року відділенням виплачено одноразових допомог на суму 281,5 тис. грн, щомісячних страхових виплат на суму                  2,16 млн гривень.

Не менш важливим напрямом роботи відділення є медико-соціальна реабілітація застрахованих осіб та відшкодування витрат, пов’язаних із медичною, професійною та соціальною реабілітацією потерпілих на виробництві та застрахованих осіб.

Так, у І кварталі 2018 року в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів пройшли лікування 16 осіб на загальну суму 1,15 млн гривень.

На відшкодування витрат, пов’язаних із лікуванням потерпілих на виробництві, витрачено 79,4 тис. грн, забезпечено санаторно-курортними путівками 3 особи на суму 34,2 тис. грн, 3 особи отримали необхідні послуги з протезування на суму 12,8 тис. гривень.

Усі потерпілі, які мають на це право, забезпечені технічними засобами пересування, у тому числі автомобілями.

Загалом на потреби відшкодування шкоди потерпілим від нещасного випадку та медико-соціальну реабілітацію витрачено 2,98 млн гривень.

Завдання з профілактики нещасних випадків є головним та найбільш суспільно важливим завданням страхування від нещасного випадку, а принцип пріоритетності попередження виробничого травматизму та професійної захворюваності є найважливішим державним, соціальним, гуманітарним завданням, що стоїть перед Фондом, відповідними органами державної влади, кожним роботодавцем, усім суспільством.

Для держави, для будь-якої галузі економіки, будь-якого підприємства і людини витрати на профілактику та попередження нещасних випадків та професійних захворювань завжди значно вигідніші як з морального, так і з фінансового боку.

Збільшення витрат на профілактичні заходи повинно мати наслідком зменшення рівня виробничого травматизму та професійної захворюваності, що забезпечує зменшення обсягу коштів, які повинні спрямовуватися на проведення страхових виплат та надання соціальних послуг потерпілим.

Одним із найважливіших факторів виробничого травматизму є людський фактор, що істотно впливає на частоту та важкість нещасних випадків на виробництві. Йдеться про професійні вимоги до людини, дотримання працівниками вимог посадових інструкцій, систематичне та безперервне навчання фахівців, контроль дисципліни і виконання нормативних актів з охорони праці.

Аналізуючи нещасні випадки, які стались на підприємствах Білоцерківського, Таращанського, Рокитнянського, Сквирського та Вололдарського районів у І кварталі 2018 року, а також в 2017 році, можна зробити висновок, що переважна більшість із них сталась через недотримання працівниками вимог інструкцій з охорони праці, неналежний, а інколи взагалі відсутній контроль за проведенням робіт з боку посадових осіб.

Під час розслідування подібних випадків часто виявляється, що працівники не тільки не навчені безпечних прийомів роботи, а навіть не проінструктовані належним чином з питань техніки безпеки.

Наслідком такої «діяльності» роботодавців та посадових осіб є  отримання важких травм, втрата здоров’я, дороге лікування, а інколи, на жаль, настання інвалідності або навіть смерть працівника.

    Саме тому на багатьох підприємствах підпорядкованого регіону приділяється цьому аспекту особлива увага. У І кварталі 2018 року за участю страхового експерта з охорони праці Білоцерківського відділення проведено 6 перевірок суб’єктів господарювання, взято участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 5 підприємствах, взято участь у комісіях із перевірки знань з питань охорони праці на 4 підприємствах та у роботі комісій з питань охорони праці на одному підприємстві.

За більш детальною інформацією ви можете звернутись до спеціалістів Білоцерківського відділення за адресою: м. Біла Церква, вул. Б. Хмельницького, буд. 9, каб. 316, тел.: (04563) 5-32-90.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень