Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Звільнення українських політв’язнів буде одним з пріоритетів зустрічі міністрів закордонних справ Нормандського формату – Президент на зустрічі з родинами українських бранців

Дата: 11.06.2018 08:42
Кількість переглядів: 604

Президент Петро Порошенко зустрівся з родинами українських заручників, які утримуються у російських в’язницях, на окупованих територіях Донбасу та Криму. Глава держави проінформував про кроки, які здійснюються для звільнення політв’язнів, та подальші дії.

"11 червня Павло (Клімкін – ред.) вирушає на зустріч міністрів закордонних справ країн Нормандського формату. І першим питанням, крім запровадження миротворчої місії, режиму припинення вогню та імплементації Мінських угод, є питання заручників. Ми вже погодили і скоординували нашу позицію, французька та німецька сторони нас підтримують», - розповів Президент. Він також наголосив, що на зустрічі тристоронньої групи у Мінську Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко офіційно передала лист із списком із 23 росіян, які здійснювали шпигунську діяльність в Україні, для передачі РФ в обмін на українських політв’язнів.

Петро Порошенко також звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової здійснити необхідні кроки, щоб отримати можливість відвідати політв’язнів в Криму. Президент також повідомив, що зустрівся з Принцесою Князівства Ліхтенштейн Софією, яка є одним із керівників Міжнародного комітету Червоний Хрест, і було домовлено, що вона підніме питання про забезпечення регулярного допуску та гуманітарної допомоги МКЧХ українським політв’язням.

Президент наголосив, що питання звільнення українських заручників присутнє в усіх його міжнародних переговорах. Зокрема, Петро Порошенко під час телефонних розмов з Державним секретарем США Майком Помпео та Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо обговорив необхідність підняття питання українських політв’язнів на зустрічі лідерів країн Великої сімки. Також це питання Глава держави обговорив в Аахені з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Еммануелем Макроном. «І отримали чітке запевнення, що міжнародна солідарність і тиск на Росію продовжиться», - зауважив Глава держави.

Президент висловив підтримку усім українським заручникам і попросив передати їм, що Україна й надалі буде боротися за їхнє звільнення. Він також звернувся до тих, хто голодує: «Ви всі потрібні нам живими».

Під час зустрічі заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз зачитав звернення ув’язненого Володимира Балуха, який голодує вже більше 80 днів. Він закликав до активних дій держави щодо консолідації зусиль патріотично налаштованих громадян і представників громадських організацій, які ведуть «святу боротьбу з московитськими окупантами». «Вважаю, що створення консультативно-координаційної ради при Президентові України значно підвищить ефективність дій держави по звільненню політв’язнів, захисту прав і свобод громадян України в тимчасово окупованому Криму та якісно покращить інформаційну складову у боротьбі з російською пропагандою. Об’єднавши зусилля держави і української спільноти Криму ми значно наблизимо час торжества вищої справедливості гідно хазяйнувати на своїй, Богом даній землі. Крим – це Україна», - наголосив Володимир Балух.

Глава держави підтримав створення такої ради і доручив опрацювати це питання та підготувати відповідний Указ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень