Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Податок на нерухомість: коротко про головне

Дата: 05.05.2018 08:40
Кількість переглядів: 552

Фото без описуРозділом ХІІ Податкового кодексу України (ПКУ) визначено, що платниками  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Ставки встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад і застосовуються до загальної площі об’єкта нерухомості. Проте, вони не можуть перевищувати 1,5 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. метр бази оподаткування (у 2017 році - 48 грн., 2018 році - 49 грн.)

Обчислення суми податку з об’єкта/ об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості. Ураховуються також і пільги зі сплати податку, які визначені статтею 266.4 ПКУ. Зокрема, база оподаткування зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний податковий (звітний) рік.

Водночас, існують і обмеження. Пільги для фізичних осіб не застосовуються до:

- об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі;

- об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності.

При обчисленні суми податку об’єкта нерухомості загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), розрахована сума додатково ще збільшується на 25 тис. гривень за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).

Платники – фізичні особи у 2018 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2017 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року. Оплата зобов’язання здійснюється протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

Крім того, ст. 266 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема щодо об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у їх власності, права на користування пільгою зі сплати податку

У разі виявлення розбіжностей між даними фіскальних органів та даними, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і фіскальний орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення.

Білоцерківська ОДПІ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень