Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Увага! Вірусний гепатит А

Дата: 24.06.2019 08:20
Кількість переглядів: 1269

Фото без описуВірусний гепатит А є однією із найактуальніших медичних і соціальних проблем у світі. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Слід відзначити, що гепатит А може проходити і непомітно, у безжовтяничній і стертій формах, які нерідко залишаються невиявленими. Однак треба пам’ятати, що при будь-якій формі вірусного гепатиту А хворий становить велику небезпеку для оточуючих, тому що з його фекаліями виділяється велика кількість вірусів, особливо в період появи перших ознак захворювання, до розвитку жовтяниці. Вірус дуже стійкий до дії різноманітних чинників у навколишньому середовищі. Так, у воді при температурі +4 він може зберігатися декілька місяців, +18-20  - декілька тижнів, при заморожуванні - декілька років. Повної інактивації вірус гепатиту А може досягти лише завдяки кип’ятінню протягом 5 хвилин, ультрафіолетовому опроміненню, дії на нього препаратів, що містять активний хлор. 

Зараження гепатитом А відбувається через їжу, заражену воду і контактно-побутовим шляхом. Насамперед, вірус потрапляє в харчові продукти з рук, забруднених  виділеннями при відвідуванні туалету, близьким контактом з хворим, спільний посуд, при користуванні загальноміським транспортом. 

Спостерігаються такі симптоми захворювання на гепатит А: гарячка (перші 3 дні хвороби), слабкість,зниження апетиту, жовтяниця (жовтіє шкіра і навіть очі, темніє сеча, кал знебарвлюється),блювання, біль у животі.

Для профілактики вірусного гепатиту А, є заходи спрямовані  на розрив механізму передачі збудника, вони передбачають, перш за все, використання для пиття та миття посуду лише кип’ячену воду, не використовуйте для пиття та приготування їжі воду з незнайомих джерел водопостачання, перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою. Дотримуйтеся правил особистої гігієни – обов’язково мийте руки з милом перед приготування та вживанням їжі.

При перших клінічних проявах захворювання на вірусний гепатит А необхідно звертатися по консультативну допомогу до лікаря-інфекціоніста, що унеможливить виникнення ускладнень після перенесеного захворювання та збереже здоров’я рідних і близьких.

Білоцерківське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень