Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Технологія no-till: успішний досвід Михайла Войтовика

Дата: 17.08.2018 23:48
Кількість переглядів: 580

Фото без описуВже більше 12 років на полях ТОВ "Мрія" (с.Блощенці) застосовують технологію нульового обробітку ґрунту або, як її ще називають, технологію no-till. В рамках робочої поїздки по району господарство відвідав голова Білоцерківської райдержадміністрації Геннадій Джегур. З перевагами та особливостями технології очільника району ознайомив керівник ТОВ "Мрія" Михайло Войтовик.

Отже, нульовий обробіток ґрунту є сучасною досить складною системою землеробства, яка вимагає спеціальної техніки та дотримання технологій і аж ніяк не зводиться до простої відмови від оранки. "Земля – це живий організм, інший світ, у декілька разів більший, ніж надземний. Маємо дбати про те, яка земля залишиться нашим онукам. Втім не кожен може зрозуміти в чому полягає сенс даної технології. Це скоріше стиль життя чи мислення", - розповідає Михайло Вікторович. Дехто з колег в Білоцерківському районі теж спробував впровадити цю технологію в господарстві, втім за декілька років відмовлялися.

Нині у користуванні в товаристві знаходиться 300 га орної землі.Сивозміна складається із гречки, соняшника, сої та пшениці. Урожайність вже протягом багатьох років стабільна – пшениця щороку дає по 45-55 ц/га, а соя – 30 центнерів з гектара. При цьому, завдяки інноваційній технології обробітку землі, рентабельність становить фактично 100%.

Втім, найголовнішим досягненнням Михайло Вікторович вважає те, що  вдається збільшувати органічну частину ґрунту. Адже своєю головною метою він вважає не отримання наддоходів, а відновлення родючості грунтів. Так, за п’ять років відсоток гумусу зріс на 0,47%. Це досить високий показник. "Щоб відтворювати гумус, потрібні прості речі — щоб розмножувалися та розвивалися макро- та мікроорганізми, які живуть у матінці-землі. Я завжди наводжу приклад: коли ви стоїте на полі, то стоїте на даху іншого світу, який в 5, 6 або 7 разів більше, ніж надземний. Уявляєте, які там складні процеси відбуваються! А якщо ми врожай зібрали, стерню спалили — мікроорганізми лишилися без їжі. Як вони розмножуватимуться? Ось і вся філософія розвитку», — розповідає Михайло Вікторович.

Таким чином, скромним трудівникам з невеличкого господарства з промовистою назвою "Мрія" вдалося на практиці довести, що технології з підвищення родючості грунтів є і найголовніше, що вони працюють!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень