Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбулась нарада на якій обговорили зміни у законодавстві України при здійсненні державного нагляду у сфері торгівлі та побутового обслуговування населення

Дата: 28.10.2018 21:14
Кількість переглядів: 667

Фото без опису25 жовтня відбулося розширене засідання робочої комісії щодо здійснення контролю за додержанням вимог законодавства у сфері торгівлі та побутового обслуговування населення в Білоцерківському районі.

В ході засідання, яке відкрила в.о. начальника управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Тетяна Криворучко, заслухано ряд актуальних питань. Зокрема, очільниця управління  розповіла про  заходи з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року та наголосила на дотриманні порядку провадження торгівельної діяльності та правил торгівельного обслуговування в частині належного оформлення куточку споживачів, цінників на товари та ін. «Наша головна мета – організація у рамках чинного законодавства належного рівня роботи у сфері торгівлі та побутового обслуговування населення. Ми надаємо методичну допомогу операторам ринку у питаннях законодавчого поля, які виникають так чи інакше в їх практичній діяльності», - підкреслила Тетяна Давидівна.

Про порядок проведення процедури державної реєстрації потужностей, операторів ринку та надання інформації з нього зацікавленим суб’єктам, основні засади реалізації Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров`я та благополуччя тварин» розповів начальник Білоцерківського РУ ГУ Держпродспоживслужби України в Київській області Андрій Зінченко.  Акцентовано увагу операторів ринку на їх правах, обов’язках та відповідальності за порушення вимог оновленого законодавства.

Згідно з вище зазначеним законом, бізнес має бути готовим до приходу представника органу контролю без попередження. Ще однією новацією, яка запроваджується цим законом, є періодичність перевірок. До набуття чинності закону про контроль плановий захід державного контролю операторів ринку з високим ступенем ризику здійснюється максимум раз на два роки, з низьким – раз на п’ять років. З набуттям чинності нового закону контроль стане ризикорієнтованим і буде проводитися з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього закону – підвищення безпечності продуктів. Тобто підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров`я людей. Наприклад, суб’єкт господарювання, який віднесений до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз на квартал.

Також за новим законом інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з уніфікованим актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики. Водночас бізнес, який грубо порушує законодавство, відразу потрапляє в категорію недобросовісних, оскільки відповідно до нового закону в разі потрапляння в роздрібну торгівлю небезпечних для життя й здоров’я харчових продуктів Держпродспоживслужба негайно після виявлення цього факту оприлюднює на своєму сайті відповідну інформацію.

Закон визначає 8 видів порушень із 19, накладанню яких передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Невиконання припису тягне застосування заходу адміністративного впливу у вигляді штрафу. Якщо ж будуть виявлені фактори, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я людини, то головний державний інспектор Держпродспоживслужби має право ухвалити рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на строк до 10 робочих днів. Зупинення роботи понад цей строк здійснюється лише за рішенням суду. Причому такі перевірки можуть бути не тільки на виробництві. Наприклад, нерідко буває, що товар псується під час перевезення або неправильного зберігання в магазині. Тоді, щоб знайти винного, буде перевірятися весь ланцюжок. Крім того, у перевірках зі сторони суб’єкта господарювання можуть брати участь представники громадських організацій.

Щоб скоротити випадки можливої корупції в ході інспекцій, новий закон передбачає відеофіксацію заходу контролю. І з 4 квітня поточного року для проведення відеофіксації перевірок згода суб'єктів господарювання не потрібна. При цьому право проводити відеофіксацію має не лише інспектор, а й сам суб’єкт господарювання. Така норма дозволяє у випадку суперечки мати неупереджені докази, уникнути необ’єктивності й за необхідності довести неправомірність дій інспектора або порушення вимог законодавства підприємцем та зробить процес перевірок більш прозорим.

За законом про контроль, якщо оператор ринку не згоден із результатами першого лабораторного дослідження, він має право вимагати проведення так званого арбітражного дослідження, результати якого є остаточними.

Ще одним важливим питанням, обговореним під час засідання, були санітарно-гігієнічні вимоги при виробництві, зберіганні, транспортуванні та реалізації харчових продуктів, а також вимоги до транспорту.  

Насамкінець, заступник начальника Білоцерківського  об’єднаного управління ПФУ Віолетта Мелашенко зосередила увагу присутніх на важливості сплати єдиного соціального внеску фізичними-особами підприємцями,  впливу заробітної плати меншої мінімального розміру на розмір майбутньої пенсії, добровільній участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень