Стихійна торгівля - ризик поширення збудника африканської чуми свиней!
Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю та накликати біду на своє тваринницьке господарство і наразити на небезпеку сусідів, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції.
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області застерігає: в основному на «стихійних ринках» та вздовж автошляхів реалізується продукція, яка виготовлена або вирощена в домашніх умовах та господарствах. Жоден з видів такої продукції не проходить лабораторного контролю. Крім того, у жодному випадку не дотримуються умови зберігання, транспортування і реалізації м’ясо-молочної, рибної, рослинної та іншої продукції (відсутні відповідні умови холоду). Також відсутня інформація для споживача щодо кінцевого терміну придатності харчового продукту, який потребує спеціальних умов. Така продукція представляє високий ризик для здоров’я і життя людей!
Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками не зможуть повністю знищити стихійну торгівлю. Для її ліквідації в першу чергу повинно налаштуватись населення міста та району.
Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною.
Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це ринок або торговельний майданчик, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.
Тож, в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин, повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.