Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Київщина презентувала результати реформи та нові проєкти на першому Європейському регіональному саміті шкільного харчування

Дата: 13.11.2024 14:50
Кількість переглядів: 36

Фото без описуКиївська обласна державна адміністрація та громади регіону беруть участь у першому Європейському регіональному саміті шкільного харчування, що проходить 12-13 листопада у столиці. Захід об’єднав українських та європейських високопосадовців, фахівців та громадськість.   

Київщина спільно з Фундацією Олени Зеленської, Кабінетом Міністрів України,  Національною асоціацією громадського харчування та іншими стейкхолдерами активно реформує дитяче харчування. Тож Київська ОДА мала можливість не тільки поділитись своїм досвідом, а й обговорити подальші шляхи реформування дитячого харчування, представити свої проєкти іноземним гостям, щоб залучити фінансову підтримку на їх реалізацію.

За останні 3 роки  реформування кількість дітей, що отримують гаряче харчування в закладах освіти Київщини, зросла на 75%. Гарячими обідами наразі забезпечено понад 149 тис учнів.

Організоване харчування дітей за трьома технологічними моделями: фабрика-кухня, опорна кухня, базова кухня. Вже працює фабрика-кухня у Бучанській тергромаді. Також розпочались роботи щодо проєктування фабрики у Вишневому та активно вивчається питання будівництва і у Броварській громаді.

«Реформа не відбудеться в повній мірі, якщо ми не змінимо свідомість, не підготуємо персонал до її впровадження. Тому Київщина розробила дорожню карту розвитку мережі кулінарних хабів, яка дозволить зробити більш доступним навчання для працівників з усіх кінців області. Вже активно працюють кулінарні хаби на базі закладів професійної освіти. Кілька років вже навчаємо кухарів. Бачимо великий запит з громад», – розповіла заступниця голови КОДА Жанна Осипенко.

 Також вона додала, що цьогоріч облаштували та відкрили нову сучасну лабораторію в Борисполі, що дало можливість збільшити кількість слухачів, які можуть одночасно проходити навчання. У співпраці з Швейцарсько-українським проєктом DECIDE у Василькові облаштовується профорієнтаційний кулінарний хаб. Триває робота зі створення кулінарних хабів у Броварах та Богуславі.

В рамках Саміту Броварська громада Київщини спільно із Житомирською, Запорізькою, Івано-Франківською, Кропивницькою та Червоноградською (м. Шептицький) громадами приєдналася до Міланського пакту про міську продовольчу політику.

Це угода між містами з усього світу, спрямована на розвиток інклюзивних і стійких до кризи продовольчих систем. Нею визначено 37 рекомендацій, структурованих у 6 інтегрованих категоріях: управління, стійкі дієти та харчування, соціальна та економічна рівність, виробництво продуктів харчування, постачання і розподіл продуктів, продовольчі відходи.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень