Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Отруєння грибами: профілактика і перша допомога

Дата: 01.11.2024 12:12
Кількість переглядів: 50

Фото без описуУправління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області застерігає жителів Білоцерківського району щодо появи перших випадків отруєння грибами.

Так, 28.10.2024 року зареєстровано один випадок отруєння грибами. Постраждала придбала дикорослі гриби "Маслюки" на майданчику стихійної торгівлі по вул. Героїв Крут, 2 біля ринку ТОВ «Комфорт», після вживання страви з відвареними грибами із симптомами гострого отруєння госпіталізована до відділення інтенсивної терапії КНП КОР «Київська обласна дитяча лікарня №2» з діагнозом "Побутове отруєння грибами, гастроінстестинальний період. Укладення - токсичний  гепатит". 

Поради фахівців щодо уникнення отруєння грибами
•    Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
•    Не купуйте гриби на стихійних ринках.
•    Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
•    Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
•    Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
•    Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
•    Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
•    Ніколи не куштуйте сирі гриби.
•    Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
•    Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
•    Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
•    Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Кому не можна їсти гриби
     Навіть якщо ви впевнені у якості та безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
-    жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
-    дітям до 12 років;
-    людям літнього віку.

Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:нудота, блювання;різкий біль у животі;діарея;запаморочення;підвищення температури тіла;зниження пульсу;задуха;судоми;відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами
Найголовніше - терміново телефонуйте «103»
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Основною причиною смертельних випадків є пізнє звернення  людей за медичною допомогою.
Любителі збирання грибів, будьте уважні і обережні, не ризикуйте здоров’ям – і своїм, і своїх близьких.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень