Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Життя на межі: річниці визволення Київщини від окупантів присвячується…

Дата: 31.03.2023 16:05
Кількість переглядів: 274

Фото без описуПочаток квітня увійде в історію Київщини як особливий період – 2 квітня 2022-го року всі населені пункти Київської області було звільнено від російських окупантів.


Повномасштабне збройне вторгнення рф на територію України розпочалося з її північної частини. Особлива роль при цьому відводилася блискавичному взяттю Києва за кілька днів. Проте все відбувалося не за планом ворога. Стійкий опір Збройних Сил України та протистояння мирного населення зірвали наміри російської федерації. Війська окупантів закріпилися на лінії Макарів – Гореничі – Буча – Демидів. Жорстокі бої, які призвели до великих втрат серед військових та цивільного населення, велися за Ірпінь, Ворзель, Бучу, Гостомель. Жителі всієї тимчасово окупованої території  піддавалися нелюдським тортурам. Окупанти зухвало порушували діючі норми міжнародного права, жорстоко вбиваючи цивільне населення незалежно від віку та статі…


З 19 березня підрозділи сил оборони України перейшли до контрнаступу, в результаті якого через два тижні всю територію Київської області було звільнено від окупантів.


Це була перша значна перемога від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України. Вона додала сил і впевненості для подальшої боротьби, хоч і далася дорогою ціною.


Свідчення очевидців тих страшних подій є неоціненним доказом злочинних дій окупантів. Вони відтворені у чисельних фото та відеодокументах, які наразі представлені широкому загалу і демонструються під час заходів, приурочених першій річниці визволення Київської області.


Зокрема, жителі та гості Білої Церкви зможуть на власні очі побачити всі фотодокументи, відвідавши кінотеатр імені Довженка, у фойє якого розгорнуто виставку «Київщина. Наслідки. Висновки».


Відкриття експозиції відбулося сьогодні, 31 березня, за участі начальника Білоцерківської районної військової адміністрації Людмили Мерзлюк, представників влади міста, військових частин, які брали участь в обороні Київщини, волонтерів та громадських активістів.


-Біль пронизує серце, коли переглядаєш ці фото. Складно усвідомити що у 21 столітті можуть чинитися такі звірства. Це справжній геноцид українського народу. І ми не зможемо ні забути, ні пробачити цього ніколи, - підкреслила Людмила Мерзлюк під час огляду матеріалів фотовиставки.


Також присутні на заході переглянули документальний фільм «Життя на межі», в якому представлено складний період в історії українського народу з початку Революції Гідності до повномасштабної війни росії проти України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень