Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Аграрії Білоцерківщини ведуть активний передпосівний обробіток грунту

Дата: 06.03.2023 14:49
Кількість переглядів: 281

Фото без описуПід час оперативної наради з керівниками структурних підрозділів Білоцерківської районної державної адміністрації обговорили стан підготовки агропромислового сектору району до весняно-польових робіт та проблеми, які постають перед аграріями в умовах складного періоду воєнного стану.

Як доповів начальник відділу економічного та агропромислового розвитку Анатолій Онопрієнко, на сьогодні аграрії  активно проводять підготовку агрегатів до закриття вологи та передпосівного обробітку грунту, підготовку посівної техніки.

Початок активної фази робіт прогнозується на третю декаду березня. Всього за весняний період необхідно провести підживлення озимих культур на площі 127 тисяч гектарів,  закриття вологи, передпосівний обробіток грунту та посівні роботи – на площі 300 тисяч гектарів.


Цьогорічна структура посівних площ, у порівнянні з 2022 роком, зміниться не суттєво. Прогнозується зменшення посівів кукурудзи на зерно. Разом з тим позитивним є те, що на поточний рік планується збільшення посівних площ під цукровий буряк  для забезпечення роботи чотирьох цукрових заводів Білоцерківського району.  Також прогнозується зростання площ під посівами овочевих культур та кормових культур для галузі тваринництва.  


Через руйнування логістичних зв’язків, викликаних повномасштабною військовою агресією рф проти України та  блокування морських портів, що значно ускладнює експорт українського зерна, аграрії розглядають варіанти зменшення цьогоріч посівів зернових  та збільшення площ під посів олійних культур.


Найбільш системними проблемами аграріїв при підготовці до весняно- польових робіт є висока ціна на мінеральні добрива та дизельне пальне, тому сільгоспвиробники розраховують на підтримку держави шляхом пільгового кредитування. 


Ще одна проблема, яка потребує вирішення, стосується переміщення транспортних засобів сільськогосподарських підприємств в період комендантської години з метою проведення посівної. Окремої уваги  заслуговує загроза виявлення на полях вибухонебезпечних предметів, тому у господарствах Білоцерківщини посилено профілактичну роботу у цьому напрямку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень