Стихійна торгівля – це реальна загроза життю і здоров’ю людей
Наразі в умовах повномасштабної війни з РФ набули широкої популярності проведення благодійних заходів по збору коштів на підтримку воїнів ЗСУ. Територіальні громади Київщини організовують стихійні торгівлі з реалізації харчових продуктів (тортів, тістечок, сирних десертів, бургерів, домашніх ковбас та інших), виготовлених мешканцями в домашніх умовах, які мають високий ризик для здоров`я людей.
Законодавством України продаж харчових продуктів, які супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку, дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу, експлуатація яких погоджується з відповідними контролюючими організаціями. Все інше підпадає під стихійну торгівлю.
Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях. Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей (на вулицях, привокзальних площах, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Приватні особи, які виготовляють та реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. В разі отруєння продуктами з такого «базару» потерпілому не буде на кого пред’явити позов до суду.
Нажаль, на сьогоднішній день у Київській області зареєстровано спалах на гостру кишкову інфекцію в результаті благодійного заходу, де реалізувалися продути власного виробництва.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Характерні ознаки кишкової інфекції:
- слабкість;
- головний біль;
- блювання;
- болі в животі;
- підвищення температури;
- пронос.
УВАГА: при появі симптомів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І СВОЇХ РІДНИХ!!!