Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

19 травня – День вишиванки

Дата: 19.05.2022 12:10
Кількість переглядів: 312

Фото без описуЩорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки.

Цей День не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами – українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди.

День вишиванки – не офіційне й відносно молоде, проте дуже улюблене народне свято, яке бере свій початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці. Можна сказати, що свято існувало й відзначалося у вузькому колі, але з 2014 року воно вийшло не тільки за межі гуртка свідомого українського студентства, але й за межі самої України.

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.

Українську вишиванку часто називають кодом нації. Залежно від історичного регіону України деталі та тематика орнаменту вишиванок відрізняються. Тому за зашифрованими у ній символами можна визначити регіон походження її власника.

Українська вишиванка завжди була оберегом для тих, хто її носив. Її магічні властивості забезпечували символи, укладені в складних неповторних орнаментах, якими були вишиті ці унікальні сорочки. Щоб захистити від шкідливого впливу чистоту душі людини, орнаменти вишивають на грудях. Орнаменти на плечах чоловічих сорочок додавали чоловікам сили і берегли від ворогів. Але не тільки символізмом привабливі візерунки вишиванки. Їх барвистість, ошатний вигляд вносять в наше життя радість, красу і свято.

У гардеробі багатьох сучасних українців є хоча б одна вишиванка, для святкових випадків, але і в будні дні чимало людей воліють одягати вишиту сорочку. Особливо сьогодні, коли увесь світ проявляє свою солідарність з українським народом, який захищає свою землю від окупантів.

Колектив Білоцерківської районної військової адміністрації на чолі з начальником Людмилою Мерзлюк долучився до всеукраїнського флешмобу і щиро вітає всіх з Днем вишиванки!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень