Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Створюємо безбар’єрний простір. Допоможе «Довідник безбар’єрності»

Дата: 01.11.2021 10:39
Кількість переглядів: 318

Фото без описуРозпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р було прийняте рішення про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

У документі зазначено, що відповідно до Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Разом з тим перед багатьма громадянами України стоїть ряд бар’єрів у реалізації своїх прав, отриманні доступу до публічних послуг та повноцінної участі у культурному, політичному та суспільному житті. Ці бар’єри наявні у різних сферах - від доступності до громадських та житлових будівель до працевлаштування чи культурного життя. Відсутність безбар’єрного середовища не лише створює проблеми для мільйонів громадян, але і призводить до загального погіршення добробуту кожної людини. Національна стратегія із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року спрямована на визначення ключових проблем та формування рішень для їх розв’язання/мінімізації. Сприяти створенню простору безбар'єрності покликаний і «Довідник безбар’єрності», електронна версія якого була презентована Першою леді України Оленою Зеленською 28 вересня 2021 року.

Даний проєкт з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, який також можна доповнювати. Над посібником працювали правозахисники, психологи, батьки, які виховують дітей з інвалідністю, українські та міжнародні експерти. «У комунікації приховано набагато більше сенсів, ніж нам здається. «Довідник безбар’єрності» допоможе розкрити нові, додаткові смисли, коли в центрі уваги – людина. І це стане першим кроком у формуванні нової етики спілкування.

Нова етика - це коли в нашій мові не буде місця дискримінаційним чи стереотипним фразам. Коли ми розумітимемо, що повага до людей проявляється не лише у словах, а й у жестах, тоні, емоціях, поглядах. Коли наша щоденна взаємодія з іншими не створюватиме штучних бар’єрів і винятків. Ось так формуються нові норми й відбуваються якісні зміни у взаєминах всередині суспільства. І саме з такою метою ми створювали цей довідник, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрності, щоб він став вашим гідом з коректного спілкування», - зазначила Олена Зеленська у своєму вступному слові, презентуючи проєкт. «Довідник безбар’єрності» доступний за посиланням: https://bf.in.ua. Скористатися ним можуть як посадові особи місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, так і керівники установ, підприємств, організацій, всі, хто прагне створити безбар’єрний простір в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень