Держспоживслужба застерігає: одним із факторів, який може стати причиною спалаху АЧС, є стихійна торгівля!
Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю та накликати біду на своє тваринницьке господарство і наразити на небезпеку сусідів, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції.
В основному на «стихійних ринках» та вздовж автошляхів реалізується продукція, яка виготовлена або вирощена в домашніх умовах та господарствах. Жоден з видів такої продукції не проходить лабораторного контролю. Крім того, у жодному випадку не дотримуються умови зберігання, транспортування і реалізації м’ясо-молочної, рибної, рослинної та іншої продукції (відсутні відповідні умови холоду). Також відсутня інформація для споживача щодо кінцевого терміну придатності харчового продукту, який потребує спеціальних умов. Така продукція представляє високий ризик для здоров’я і життя людей!
Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками не зможуть повністю знищити стихійну торгівлю. Для її ліквідації в першу чергу повинно налаштуватись населення міста та району.
Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною.
Єдиний правильний спосіб боротьби – це не купувати продукти харчування та інші товари в місцях стихійної торгівлі.
Тож, в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин, повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.