Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як перевірити достовірність даних, якщо ви хочете повідомити про корупцію?

Дата: 26.08.2021 16:02
Кількість переглядів: 803

Фото без описуВ наш час дезінформація перетворилася на світову проблему, тож кожен із нас має споживати інформацію відповідально.   Сподіваємося, що ці поради не просто стануть  вам у нагоді при поданні повідомлень про корупцію, але й допоможуть отримувати лише правдиву інформацію.

 

Для того, щоб ваші повідомлення про корупцію завжди базувалися лише на реальній інформації, перед поданням такого повідомлення:

 

1. Перевірте джерело, з якого ви отримали інформацію про корупційне правопорушення.  Найчастіше для новин-фейків використовують: «анонімні джерела»; інформацію із неверифікованих акаунтів у соцмережах; посилання на підозрілі або маловідомі джерела; інформацію від організацій, які були помічені в поширенні неправдивих даних; дані соціологічних компаній, які були помічені в співпраці з політичними силами; недостовірні цитати (вигадані, неправильно перекладені, перекручені).

 

2. Перевірте чи експерти, чиї думки вказані в публікації, справжні. У фейкових новинах часто використовують цитати представників структур, яких не існує в реальності; експертів без зазначення інституції, яку вони представляють; анонімних експертів («відомі вчені вважають…»).

 

Публікація швидше за все фейк, якщо:

  • у новині використані «соціологічні дані» без жодного слова про замовника, географію, похибки тощо;
  • факти подані однобічно, багато оцінок і коментарів, використано узагальнення;
  • думка чи оцінка автора матеріалу подається як факт;
  • надмірна емоційність матеріалу: у публікації використовуються слова, які викликають емоційні реакції, автор матеріалу користується стереотипами;
  • недостовірні джерела інформації, фото, відео, які використовуються як підтвердження інформації;
  • недостовірний або спотворений переклад цитати, коментаря з іноземних джерел.

3. Перевірте, за якою адресою зареєстрований сайт, на якому ви виявили інформацію. Для цього введіть доменне ім’я сайту (наприклад, nazk.gov.ua) у пошуку на спеціальних ресурсах, таких як https://who.is/ або https://www.imena.ua/.

 

Нагадуємо, що повідомити про корупцію ви можете:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень