Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Держенергоефективності презентувало депутатам місцевих рад Київщини переваги енергоефективних та «зелених» проєктів для громад

Дата: 09.07.2021 11:55
Кількість переглядів: 557

Фото без описуКостянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності, та Юрій Шафаренко, заступник Голови  Агентства, провели робочу зустріч із депутатами місцевих рад Київщини щодо важливості, особливостей та безперечних переваг запуску проєктів з енергоефективності та «зеленої» енергетики в громадах.

"Енергоефективність та "зелена" енергетика - це саме ті напрями, які потрібно розвивати кожній громаді, щоб одночасно вирішити питання: енергетичні, економічні, екологічні. Завдяки впровадженню місцевих програм співфінансування енергоощадних заходів, реалізації проєктів на альтернативних джерелах енергії громади зможуть успішно проходити опалювальні сезони, заощаджувати кошти на енергоресурсах, активізують бізнес, матимуть нові робочі місця та збільшення надходжень до бюджету", - повідомив в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Костянтин Гура розповів детально про напрацювання Держенергоефективності, діючі та заплановані ініціативи і нагадав, що потенціал «зеленого» фінансування в Україні сягає 70 млрд євро до 2030 року, за оцінками IFC.

На нагальній необхідності широко розвивати енергоефективні проєкти на місцях наголосив і народний депутат України Андрій Мотовиловець. Він підкреслив, що енергоефективність – єдиний вірний спосіб зменшити витрати споживачів на оплату комунальних послуг та покращити якість життя громад. З огляду на децентралізацію це питання набуває ще більшої ваги на місцях.

У свою чергу, Юрій Шафаренко - заступник Голови Держенергоефективності, представив стан розвитку відновлюваної енергетики, переваги біоенергетичних проєктів для енергонезалежності громад, низку запланованих стимулів для біоенергетики та нові механізми для подальшого розвитку «зеленої» енергетики.

«Україна має колосальний потенціал ресурсів для біоенергетичних проєктів. Якщо задіяти близько 37% відходів сільського господарства для виробництва енергії, то можна замістити в еквіваленті до 9 млрд м3 газу у рік. Це близько третини газових потреб України, - повідомив Ю. Шафаренко. - Також потрібно вирощувати енергетичні рослини на деградованих землях. Для порівняння, використання врожаю енергорослин з 1 млн га може заміщувати понад 5 млрд куб. м газу в рік. Поступово розвивається сфера генерації біогазу як на агровідходах, так і на сміттєзвалищах».

У регіонах України вже є чимало успішно встановлених біоТЕЦ та твердопаливних котелень, завдяки яким міста безперебійно проходять опалювальні сезони та забезпечують громади необхідною енергією. При цьому, теплова енергія з альтернативних джерел енергії є на 10% дешевшою, ніж теплова енергія з газу.

На перевагах впровадження системи енергоменеджменту у бюджетній сфері, а також місцевих програм співфінансування енергоефективних заходів для населення акцентувала увагу присутніх Тамара Буренко – начальник Управління низьковуглецевого розвитку Держенергоефективності.

Учасники зустрічі детально сфокусувалися на таких питаннях:

- фінансування проєктів з термомодернізації бюджетних установ;

- обов’язковість систем енергоменеджменту у бюджетній сфері, що дозволяє досягти до 10 % економії енергоресурсів без додаткових інвестицій. І на сьогодні системою енергетичного менеджменту охоплено об’єкти бюджетної сфери 24 громад Київщини.  До системи щоденного онлайн-енергомоніторингу підключено понад 2700 об’єктів;

- вигідність місцевих програм співфінансування енергоефективних заходів, завдяки чому населення може отримати значну підтримку. 7 ОТГ (Білоцерківська, Броварська, Обухівська, Васильківська, Переяславська, Фастівська та Славутицька) запровадили місцеві програми стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів;

- переваги виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії, що є на 10% дешевшою, ніж теплова енергія з газу;

- інвестиційна привабливість біоенергетичних проєктів;

- пошук муніципалітетів-партнерів для пілотних проєктів з випуску зелених облігацій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень