Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Людмила Мерзлюк: Чорнобильська катастрофа залишила чорний слід у житті тисяч жителів Білоцерківщини

Дата: 23.04.2021 15:12
Кількість переглядів: 1002

Фото без описуБільш як три десятиліття відділяє нас від однієї з найбільших трагедій людства – аварії на Чорнобильській АЕС. Проте скільки б не минуло літ, ми пам’ятатимемо про цей чорний день в історії України, який  залишив трагічний слід на планеті Земля, бо випади радіоактивних елементів рознеслися на десятки тисяч кілометрів.

За інформацією фахівців, сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опроміненими, близько 155 тис кв. км територій було забруднено, з них 52 тис кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини і бору. 

Але наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС були б значно більшими, якби не героїчний подвиг тих, хто першим кинувся на боротьбу з вогнем. Більше 200 тисяч осіб взяли участь у гасінні пожежі на ЧАЕС. Всі вони отримали високі дози радіації.

Білоцерківщина належить до тих регіонів України, які найбільше постраждали від чорнобильського лиха. 63 819 жителів Білоцерківського району мають статус постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З них:

- постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 (інваліди 1,2 і 3 груп, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою) – 5670 осіб, у тому числі  1377  учасників ліквідації;

 

- учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (1986-1987 рр.) категорії 2 – 1603 осіб;

 

- потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 2 (евакуйовані з зони відчуження та відселені із зони безумовного (обов’язкового) відселення, які прожили в цій зоні з моменту аварії до прийняття рішення про відселення (28.06.1989 р.) – 932 осіб;

 

- учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (1986-1990 рр.) категорії 3 -  446 осіб;

 

- потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії  3 - 3930 осіб;

 

- потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії  4 - 42316 осіб.

 

Окрім того, 10202 дітей, які проживають у Білоцерківському районі, отримали статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи,  а 10 наймолодших жителів нашого краю, на жаль, мають, захворювання, які  пов’язані з наслідками аварії на ЧАЕС.

 

1153 осіб з числа жителів району передчасно відійшли у вічність через вбивчу силу атома, отримавши після аварії на ЧАЕС хвороби, не сумісні з життям…

 

Ці вражаючі цифри доводять, що Чорнобильська катастрофа залишила чорний слід у житті тисяч жителів Білоцерківщини.  І сьогодні, у переддень 35-х роковин Чорнобильської катастрофи кожен із нас повинен схилити голови зі словами вдячності перед  ліквідаторами, які ціною власного здоров’я і життя зупинили невидимого ворога, не допустивши   загальнопланетарної  катастрофи.

Користуючись нагодою, звертаюся до очільників громад та представників бізнесу району.  

Всі ми розуміємо, що наразі складна соціально-економічна ситуація в країні, стала ще  складнішою через COVID-19. Значна частина коштів  і з державного, і з місцевих бюджетів йде на боротьбу з пандемію. Проте держава на соціальний захист  населення, постраждалого від наслідків аварії на ЧАЕС щороку виділяє значні суми.   Зокрема,  для реалізації заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення  на  2021 рік  в район  з  державного бюджету України  згідно з кошторисними призначеннями  виділено 32 млн  940 тис. грн. Ці кошти будуть  спрямовані на пільги і компенсації мешканцям Білоцерківщини, які безпосередньо пов’язані з проблемами зі станом здоров’я  і є пріоритетними. Але ми всі розуміємо, що нерідко цього буває замало. Особливо якщо це стосується лікування захворювань, викликаних пагубним впливом радіації. Тому звертаюся до вас, шановні лідери громад. У кожному населеному пункті  є ті, хто кожен день продовжує боротьбу за своє життя у двобої із невгамовним атомом. Іноді вони не мають ні сил, ні напористості у характері, щоб нагадувати вам про себе, прохаючи про допомогу. Але вони і не повинні цього робити. Ви, уся громада маєте дбати про тих, кому необхідно завдячувати можливістю жити і працювати. Аналогічно це стосується і представників бізнесу. Прошу вас: не будьте осторонь проблем постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Увага і кожна, бодай не дуже велика допомога, здатна врятувати життя тих, хто зробив це для нас 35 років тому. Памятаймо про це.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень