Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Звернення до жителів Білоцерківщини: не паліть траву!  Не знищуйте життя!

Дата: 30.03.2021 13:30
Кількість переглядів: 795

Фото без описуПід час наради, яку проводила голова Білоцерківської районної державної адміністрації  Людмила Мерзлюк, начальник Білоцерківського районного відділу ГУ ДСНС України в Київській області Віктор Юрченко наголосив на критичній ситуації, що склалася з підпалами сухої трави та іншого сухостою на території району.

Впродовж минулих вихідних вогнеборці вимушені були фактично цілодобово боротися із загоряннями сухої рослинності або сміття. 

Як показує сумна статистика, саме в перші весняні місяці відбувається найбільша кількість загорянь. І першопричина цьому – не сонце, і навіть не сильні весняні вітри, що справді здатні роздмухати невелику іскорку у величезне некероване полум’я, а людська бездумність, безвідповідальність, а то й злочинна недбалість.
Рятувальники закликають не влаштовувати та не провокувати підпали в екосистемах. Зараз ця проблема є особливо гострою, адже, з настанням теплої погоди, люди почали приводити в порядок після зими свої господарства. А сильний вітер сприяє швидкому перенесенню вогню. Першими страждають тварини, які живуть у траві, проте бездумне спалювання трави, іншого сухостою та сміття нерідко призводить і до людських жертв.

ДСНС України нагадує, що категорично забороняється спалювати сміття, розводити багаття поблизу лісових насаджень, сухої рослинності, на полях та залишати недопалки чи сірники на трав’янистій підстилці.

Під час відпочинку на природі, необхідно пам'ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу не лише навколишньому середовищу, але й, в першу чергу, вашому життю та здоров'ю. 

Якщо навіть вогонь не виходить з-під контролю, він перетворює на попіл верхній родючий шар ґрунту, нищить диких тварин, птахів, їх гнізда, комах. А якщо вже полум’я стало некерованим – чекайте більшої біди: пожежа може розповсюдитись на величезних територіях, перекинутись на житлові будинки, службові споруди, ліси… Це може призвести до загибелі людей.

Зважаючи на серйозність ситуації з необдуманим випалюванням трави та іншого сухостою, в Україні посилено відповідальність за необережне поводження з вогнем.  Зокрема, з 17 березня 2021 року вступив в силу новий Закон України  (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами, а саме були внесені зміни в ст. 77 та 77/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Так, з 17 березня цього року дані правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2890 гривень до 6120 гривень) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21250 грн). 

Якщо протягом року буде зафіксовано повторне порушення, то сума штрафу збільшується вдвічі.

Не будьте байдужими і жорстокими! Не спалюйте траву! Дбаймо про довкілля разом!
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень