Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як стати на облік в Центрі зайнятості і отримати статус безробітного

Дата: 20.11.2020 14:21
Кількість переглядів: 2017

Фото без описуОтримати офіційний статус безробітного в Україні можна вставши на облік в центр зайнятості (далі – ЦЗ), незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.

При взятті безробітного на облік, на нього заводиться персональна картка, в якій вказуються особисті дані (прізвище, ім’я та по батькові,  рік народження,  місце проживання, серія та номер паспорта, відомості про останнє місце роботи або вид діяльності).

Перелік документів, необхідних для реєстрації у ЦЗ:

1. Копія та оригінал паспорту і облікової картки платника податків.

2. Копія та оригінал трудової книжки, цивільно-правового договору.

3. Копія та оригінал диплому або іншого документу про освіту.

4. Інші документи (наприклад, військовий квиток (у разі потреби); інвалід подає копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією та, у разі наявності, пред’являє індивідуальну програму реабілітації; внутрішньо переміщені особи пред’являють довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та надають її копію тощо).

Після присвоєння статусу безробітного залишається лише відвідувати ЦЗ (не рідше одного разу в 30 календарних днів) і очікувати поки співробітники біржі праці підберуть підходящу вакансію.

 Підходяща робота для безробітного вважається та робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи з урахуванням доступності транспортного обслуговування.

Заробітна плата повинна бути не нижче розміру заробітної плати такої особи за останнім місцем роботи з урахуванням середнього рівня заробітної плати, що склався у регіоні за минулий місяць, де особа зареєстрована як безробітна.

Під час підбору підходящої роботи враховується тривалість роботи за професією (спеціальністю), кваліфікація, досвід, тривалість безробіття, а також потреба ринку праці

Людям з інвалідністю підходяща посада підбирається відповідно до їх професійних знань і навичок, а також з урахуванням довідки медико-соціальної експертної комісії з висновком про умови та характер праці, індивідуальної програми реабілітації та побажань самого інваліда щодо умов роботи.

Якщо неможливо надати безробітному роботу за професією протягом 6 місяців з дня перебування на обліку, йому пропонується підходяща робота з урахуванням здібностей, стану здоров’я і професійного досвіду, доступних для нього видів навчання та потреби ринку праці. Дворазова відмова від запропонованої роботи є підставою для зняття з реєстрації в ЦЗ та позбавлення статусу безробітного.

Зверніть увагу! Пропуск призначеної дати відвідування ЦЗ без поважної причини тягне за собою скорочення виплат із безробіття або зняття з обліку.

Порядок нарахування і виплати допомоги по безробіттю

Грошова допомога призначається з 8-го дня після реєстрації в державній службі зайнятості. Виплата допомога по безробіттю особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, починається з 91­го календарного дня. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом 2 років. Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.

Який розмір допомоги по безробіттю у 2020 році? Мінімальна сума допомоги по безробіттю в Україні в 2020 році становить 650 гривень. У мінімальному розмірі допомога виплачується тим, хто за останній календарний рік має страховий стаж менше шести місяців. Безробітні, чий страховий стаж за останні 12 місяців до реєстрації в ЦЗ перевищує 6 місяців, розмір виплат по безробіттю розраховується в процентному співвідношенні до їх середнього доходу (зарплати) в залежності від страхового стажу.

Важливо! Відповідно до постанови №217 правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування,  мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину та протягом 30 днів після його завершення, підвищено з 650 гривень до 1000 гривень.

Зверніть увагу, що максимальний розмір фінансової допомоги з безробіття не може перевищувати 4- х прожиткових мінімуми для працездатних осіб.


Звертаємо увагу, що матеріал носить рекомендаційний характер, і вирішення окремих ситуацій потребує консультації зі спеціалістом.

За безкоштовною правовою допомогою ви можете звернутися після скасування карантинних заходів до Громадської організації «Правова єдність» за адресою: м. Біла Церква, вул. Леваневського, 55 (приміщення бібліотеки № 8) або дистанційно за телефонами +380996040650  +380683329421, на електронну пошту pravovadopomogabc@gmail.com та онлайн за доступом https://ldn.org.ua/section/legal-help/

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту  «Створення безпечного та правоспроможного середовища у громадах Київщини» і не обов’язкового збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень