Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Соціальна допомога пенсіонерам

Дата: 13.11.2020 15:16
Кількість переглядів: 1051

Вік виходу на пенсію залежить від наявного страхового стажу, а розмір пенсії за віком залежить від тривалості страхового стажу особи та її заробітку, який вона отримувала протягом своєї трудової діяльності і з якого були сплачені внески в Пенсійний фонд України.

Відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Прожитковий мінімум – це вартісна оцінка споживчого кошика, що містить мінімальні набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг, необхідних для збереження здоров’я людини і забезпечення її життєдіяльності.

Закон встановив прожитковий мінімум  осіб, які втратили працездатність в розмірі:  з 1 січня 2020 року - 1638 гривень, з 1 липня - 1712 гривень, з 1 грудня - 1769 гривень.

Тобто, розмір пенсії не може бути нижчим за ці граничні суми.

Якщо ж пенсія все таки менша, необхідно звернутись із письмовою заявою до Пенсійного фонду і просити перерахувати пенсію до розміру прожиткового мінімуму. У випадку відмови варто скласти позовну заяву і звертатися до суду. Відзначимо, що суди ухвалюють рішення на користь пенсіонерів, адже враховують, що мінімальний розмір пенсії громадянина України закріплено зокрема в рішенні Європейського суду з прав людини.

Показовим є приклад із практики Європейського суду з прав людини: він ухвалив рішення від 12.07.2016 року у справі «Петриченко проти України», визнавши, що було порушено пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з тим, що українські  суди ігнорували статтю 46 Конституції України, де вказано, що розмір  пенсії не може бути нижчим від встановленого у відповідний період розміру прожиткового мінімуму.

Україна ратифікувала Конвенцію у  1997 році і відтак з цього моменту Україна гарантує кожному, хто перебуває під її юрисдикцією, права і свободи, визначені в розділі I цієї Конвенції. Отже, пенсіонеру, якому Пенсійний фонд відмовить у перерахунку, для захисту своїх прав необхідно звернутись до суду та вимагати провести перерахунок пенсії відповідно до розміру прожиткового мінімуму.

Однак звертаємо увагу, що якщо особа досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсію, і не працює, бо з певних причин втратила роботу, то закон передбачає, що таким людям призначатимуть тимчасову державну соціальну допомогу.

Так, особам, які досягли пенсійного віку, але не мають відповідного стажу, слід звернутися в органи соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання із заявою про призначення тимчасової державної соціальної допомоги.

Чітко визначеної суми державної допомоги немає. У кожного окремому випадку вона буде різною і визначатиметься як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Звертаємо увагу, що матеріал носить рекомендаційний характер, і вирішення окремих ситуацій потребує консультації зі спеціалістом.

За безкоштовною правовою допомогою ви можете звернутися після скасування карантинних заходів до Громадської організації «Правова єдність» за адресою: м. Біла Церква, вул. Леваневського, 55 (приміщення бібліотеки № 8) або дистанційно за телефонами +380996040650  +380683329421, на електронну пошту pravovadopomogabc@gmail.com та онлайн за доступом https://ldn.org.ua/section/legal-help/

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту  «Створення безпечного та правоспроможного середовища у громадах Київщини» і не обов’язкового збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень