Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Білоцерківщині активно розвиваються сімейні форми виховання

Дата: 26.10.2020 16:18
Кількість переглядів: 1473

Фото без описуПитання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточенні.

 

В Білоцерківському районі стосовно дітей, які залишилися без пік- лування батьків, вживаються заходи щодо їх влаштування в сімейні форми виховання - на усиновлення, під опіку/піклування в сім’ї близьких родичів чи бажаючих знайомих, в прийомні сімї, дитячі будинки сімейного типу.

 

На Білоцерківщині активно розвиваються сімейні форми виховання. Але  пріоритетною та традиційною формою влаштування дітей залишається опіка/ піклування сім’ями родичів. Так, в 84 сім’ях опікунів/піклувальників проживає 111 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

В 16 сім’ях усиновителів проживає 17 усиновлених дітей. З них одна сім’я усиновила 2 дітей.

 

В районі функціонують три дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ): будинок  Тарнопольських розташований у м. Узин,  будинок Масло - в с. Вільна Тарасівка і у с. Дрозди дитячий будинок сімейного типу Лужецької. На вихованні перебуває в ДБСТ  22 дітей.

 

Фото без описуТакож у районі функціонують 5 прийомних сімей:  у м. Узин – Слободяників та Федоряків, в с. Томилівка – Щербинів, у с. Чмирівка – Кошових, а в с. Сорокотяги – Пірожкова. На вихованні перебуває в ПС  - 8 дітей.

 

Наразі є можливість відкриття ще кількох ДБСТ в населених пунктах Білоцерківського району, тому запрошуються батьки-вихователі, які готові оточити любов’ю та піклуванням осиротілих дітей.

 

Як зазначила  начальник служби у справах дітей та смії райдержадміністрації Оксана Михайлюк, дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менше п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Від існуючих форм сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дитячий будинок сімейного типу відрізняється перш за все тим, що держава надає сім’ї, яка бере на виховання дітей, матеріальну та соціальну підтримку.

 

Необхідною умовою є підготовка кандидатів на створення дитячого будинку сімейного типу до соціальної ролі вихователів прийомних дітей, що забезпечується проходженням ними системи відповідної підготовки (тренінг-курс з підготовки кандидатів). Проте, за словами очільника служби, батьки-вихователі у трьох діючих в районі ДБСТ успішно справляються з взятими на себе зобов’язаннями, оточивши дітей увагою і турботою.

 

- Сподіваємося, що невдовзі така форма сімейного виховання набере поширення і кожна дитина, яка потребує батьківського піклування, отримає його, - зазначила Оксана Михайлюк, наголосивши, що така практика давно поширена у Європі і свідчить про позитивні результати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень