Увага! Вірусний гепатит А
Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби разом з міжрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України» інформує про погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на вірусний гепатит А серед населення Білоцерківського району. За 3 місяці 2018 року зареєстровано 6 випадків вірусного гепатиту А (м. Узин - 3 особи, с. Озерна - 2 особи, с. Піщане - 1 особа). За 2017 рік - 3 випадки вірусного гепатиту А, в 2016 році не реєструвався.
Вірусний гепатит А є однією із найактуальніших медичних і соціальних проблем у світі. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Слід відзначити, що гепатит А може проходити і непомітно, у безжовтяничній і стертій формах, які нерідко залишаються невиявленими. Однак треба пам’ятати, що при будь-якій формі вірусного гепатиту А хворий становить велику небезпеку для оточуючих, тому що з його фекаліями виділяється велика кількість вірусів, особливо в період появи перших ознак захворювання, до розвитку жовтяниці. Вірус дуже стійкий до дії різноманітних чинників у навколишньому середовищі. Так, у воді при температурі +4 він може зберігатися декілька місяців, +18-20 - декілька тижнів, при заморожуванні - декілька років. Повної інактивації вірус гепатиту А може досягти лише завдяки кип’ятінню протягом 5 хвилин, ультрафіолетовому опроміненню, дії на нього препаратів, що містять активний хлор.
Зараження гепатитом А відбувається через їжу, заражену воду і контактно-побутовим шляхом. Насамперед, вірус потрапляє в харчові продукти з рук, забруднених виділеннями при відвідуванні туалету, близьким контактом з хворим, спільний посуд, при користуванні загальноміським транспортом.
Спостерігаються такі симптоми захворювання на гепатит А:гарячка (перші 3 дні хвороби), слабкість,зниження апетиту, жовтяниця (жовтіє шкіра і навіть очі, темніє сеча, кал знебарвлюється),блювання, біль у животі.
Для профілактики вірусного гепатиту А, є заходи спрямовані на розрив механізму передачі збудника, вони передбачають, перш за все, використання для пиття та миття посуду лише кип’ячену воду, не використовуйте для пиття та приготування їжі воду з незнайомих джерел водопостачання, перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою. Дотримуйтеся правил особистої гігієни – обов’язково мийте руки з милом перед приготування та вживанням їжі.
При перших клінічних проявах захворювання на вірусний гепатит А необхідно звертатися по консультативну допомогу до лікаря-інфекціоніста, що унеможливить виникнення ускладнень після перенесеного захворювання та збереже здоров’я рідних і близьких.
Білоцерківське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області