Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Україні вперше за 4 роки зафіксовано випадок захворювання людини на сибірку

Дата: 11.10.2018 16:23
Кількість переглядів: 513

Центр громадського здоров'я МОЗ підтвердив випадок захворювання сибіркою у людини. Хворий є однією з п'яти осіб, які брали участь у забої худоби в селі Міняйлівка Одеської області.

У Міністерстві охорони здоров'я констатують, що в країні потенційну небезпеку в зв'язку з можливим поширенням сибірки становлять понад 13,5 тисячі місць, переважно - колишні скотомогильники в сільській місцевості. Оскільки багато сіл використовували скотомогильники, та фактично всі сільські райони знаходяться в певних зонах ризику щодо появи сибірки. Спори бактерій сибірки можуть довгий час зберігатись у ґрунті й активізуватися у результаті повені, злив, зсувів.

Людина заражається від хворої травоїдної тварини через пошкоджену (навіть мікротравмою) шкіру або слизові оболонки під час обробки туш, через контакт із ґрунтом, зараженим спорами сибірської виразки (під час виконання земляних робіт). Крім того, шляхом приготування і вживання їжі з м'яса, отриманого від хворих тварин. Сибірська виразка передається шляхом вдихання її спор, а також через укус комах (комарів, мух, ґедзів). При цьому від людини до людини (контактним шляхом) захворювання не передається.

Існує три форми сибірки: шкірна, легенева, кишкова. Переважає шкірна форма, рідше — легенева і кишкова з явищами сепсису (гниття).

Шляхи передачі інфекції:

1. Контактний — через пошкоджену шкіру або слизові оболонки під час догляду за хворими тваринами: 
 - під час обробки туші, зняття шкури і поховання трупів загиблих тварин;
 - із зараженим спорами сибірки ґрунтом під час земляних робіт.

2. Аліментарний — через приготування і вживання їжі із м’яса, отриманого від хворих тварин.

3. Аерогенний (повітряно-пиловий) — шляхом інгаляції спор.

4. Трансмісивний — через укуси комах (ґедзів, мух, комарів).

Середня тривалість інкубаційного періоду захворювання становить 2-3 дні, можливі коливання від кількох годин до 8-14 діб. Захворювання починається гостро: в перші години — температура тіла різко підвищується до 38-40 градусів і виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися унаслідок будь-якого способу зараження.

Симптоми:

- сильний головний біль;
 - висока температура;
 - загальне нездужання;
 - карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (за ураження шкіри);
 - сильні колючі болі у грудях (у разі легеневої форми);
 - задуха (у разі легеневої форми);
 - діарея з домішками крові (у разі кишкової форми);
 - ріжучі болі в животі (у разі кишкової форми);
 - блювота з домішками крові (у разі кишкової форми).

Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Захворювання має важкий перебіг і може призвести до смерті хворого. Тож за найменшої підозри на сибірку негайно зверніться до лікаря.

Враховуючи шляхи і основні чинники передачі збудника сибірки, населенню необхідно пам'ятати про небезпеку подвірного забою тварин без ветеринарного огляду, придбання м'яса в місяцях «стихійної торгівлі», тощо, а також про необхідність термінового звернення за медичною допомогою в разі прямого контакту з твариною з підтвердженим діагнозом сибірки та при наявності перших ознак захворювання. Особлива увага сільських жителів повинна бути приділена місцям випасання домашніх тварин місцях, де раніше були розміщені худобомогильники.

Для профілактики сибірської виразки серед тварин щороку плануються і проводяться комплексні ветеринарно-санітарно заходи, серед яких є щеплення сільськогосподарських тварин. Тому для власників сільськогосподарських тварин наголошуємо на важливості та необхідності проведення щеплень проти сибірки, під час здійснення ветеринарно-санітарних заходів (диспансеризацій) у населених пунктах спеціалістами державних установ ветеринарної медицини.

Білоцерківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби В Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень