Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

2 вересня - 75-ї річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

Дата: 02.09.2020 09:46
Кількість переглядів: 786

Фото без описуДруга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися двома третинами існуючих на той момент держав.

Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії.

Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. Згідно з оцінками істориків, ця війна забрала життя понад 60 мільйонів людей. Вигляд майже всього світу був змінений у найбрутальніший спосіб.

75 років тому, 8 травня 1945 року, нацистська Німеччина капітулювала у Другій світовій війні. У цей день керівництво Вермахту підписало акт про безумовну капітуляцію Німеччини. Тим самим Друга світова війна, яка розпочалася 1 вересня 1939 року вторгненням Німеччини до Польщі, в Європі завершилася.

Після перемоги над нацистською Німеччиною 8 травня СРСР приєднався до війни проти Японії.

Офіційна церемонія підписання Акту про беззастережну капітуляцію імператорської Японії відбулася в Токійській затоці на борту американського лінкора «Міссурі», тривала всього 23 хвилини і транслювалася на весь світ.

2 вересня 1945 року о 9:04 порядок капітуляції від імені імператора та уряду Японії підписав японський міністр закордонних справ Сіґеміцу Мамору, згодом його підтвердив начальник генерального штабу квантунської армії генерал Есідзіро Умедзу. Від союзних держав першим капітуляцію Токіо прийняв верховний командувач союзних держав генерал армії США Дуглас Макартур, а потім інші представники, зокрема адмірал Честер Німіц – від США, Брюс Фрезер – від Великобританії, генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко (уродженець Уманщини) від імені радянського Верховного Головнокомандування. Капітуляція Японії ознаменувала остаточне припинення бойових дій у світі та завершення Другої світової війни.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тис. осіб), Польщі (120 тис.), СРСР (більше 6 млн), США (80 тис.) і Франції (6 тис.), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб. Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

 

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 2,8 млн українських військових і підпільників зі всіх сторін, 5,2 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. Отже, безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8 млн осіб, ще 2,4 млн склали втрати ненародженими. Матеріальні збитки становили 285 млрд тогочасних рублів (40% загальносоюзних страт). Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

 

Друга світова війна торкнулася кожної української родини. Це була національна трагедія українського народу.

Вшануймо всіх тих, хто не повернувся з війни!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень