Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Небезпечний шкідник кукурудзи

Дата: 14.08.2020 13:44
Кількість переглядів: 1486

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) – небезпечний шкідник.   Якщо в попередні роки траплялися поодинокі випадки появи західного кукурудзяного жука, то зараз ця кількість значно збільшилася на посівах. Перенесенню жуків сприяють повітряні потоки, проте шкідники можуть поширюватися транспортними засобами з різними вантажами.

Імаго західного кукурудзяного жука – маленькі жуки з овальним тілом довжиною 4-7мм, жовтувато-бурі з більш темними вусиками і жовтими смужками на надкрилах. Самці дрібніші від самок і мають більш темне забарвлення. У самців усики довші, ніжу самок. Надкрила жовтувато-бурі із зеленкуватим відтінком, у самок – з трьома чорними смугами. У самців вони злипаються в одну смугу, особливо в задній частині. Черевце у самки округле, загострене на останньому сегменті, а у самця – тупе. Личинка довга, тонка, 10-13мм, біла або жовто-біла, з темною головою, ногами, грудним і анальним щитками. Масове відродження жуків починається наприкінці липня і триває до початку серпня. Період льоту жуків триває близько 6 тижнів. Дальність разового перельоту проти вітру не перевищує 1200 метрів.

Самка відкладає яйця в поверхневі шари грунту на глибину до 15 см біля основи стебла рослини, віддаючи перевагу вологим ділянкам (при температурі вище 10°С). На ділянках, які зрошуються, самки відкладають яйця в борозни між рядами. Також для відкладання яєць може приваблювати соя. Яйця можуть бути відкладені і в інші місця. Плодючість однієї самки до 1000 яєць. Тривалість життя самки від 19 до 126 днів (в середньому біля 95 днів). Репродуктивний період триває 10-15 днів. Зимують Diabrotica virgifera virgifera Le Conte на стадії яйця. Вони морозостійкі, але витримують температуру до -10°С (при такій температурі за чотири тижні гине 50% яєць, а при -15°С гинуть усі яйця протягом тижня. 

За характером живлення західного кукурудзяного жука відносять до монофагів, однак останні дані свідчать, що личинки є олігофагами, оскільки здатні успішно завершувати свій розвиток на 14 культурних та диких видах злакових культур. Небезпечним є як жук так і личинка. Жуки живляться волотями, приймочками жіночих суцвіть, листками, іноді обгризають молоді качани, тим самим знижується урожайність культури. Личинки живляться кореневими волосками, тонкими корінцями, переходячи на великі та стрижневі корені, переносячи збудників кореневих гнилей. Як наслідок пошкоджені рослини відстають в рості, в’януть, а молоді рослини зовсім гинуть. Дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, а стебло набуває форми «гусячої шиї». При Для виявлення, локалізації ліквідації карантинного шкідника - західного кукурудзяного жука, та запобігання розповсюдження потрібно виконання наступних заходів: проведення моніторингу жука у 3-х км зоні за допомогою феромонних пасток, впровадження сівозміни максимально наближеної до умов області, протруювання насіння інсектицидами, внесення інсектицидів у міжряддя кукурудзи, обробки дорослих рослин, заборона перевезення свіжого зерна чи ґрунту з вогнищ шкідника, використання стійких сортів та гібридів кукурудзи до західного кукурудзяного жука.

Таким чином в 2018-2019 роках у Білоцерківському районі фахівцями Управління фітосанітарної безпеки  Головного управління  Держпродспоживслужби в Київській області було виявлено заражені ділянки західним кукурудзяним жуком на яких було встановлено карантин та проведено роботи по протидії розповсюдження.

Т.Ващенко, головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень