Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Карантинне захворювання картоплі: ознаки, причини та шляхи попередження

Дата: 18.06.2020 16:02
Кількість переглядів: 1134

Фото без описуРак картоплі – одна з небезпечних хвороб картоплі, яка завдає значних збитків картоплярству не тільки втратою врожаю бульб, але і погіршенням їх товарної та продовольчої якості. В Україні дане захворювання занесене до Переліку регульованих шкідливих організмів, зокрема до списку А-2 Карантинні організми, обмежено поширені в Україні.

Вперше на території України рак картоплі був виявлений в 1935 році на присадибній ділянці в м. Славута Хмельницької області, а в 1940 році у 29 районах на площі 407 га. Найхарактернішою ознакою захворювання є утворення наростів на бульбах, кореневій шийці, рідко – на стеблах, листках і навіть квітках. Корені картоплі хворобою ніколи не уражуються. За зовнішнім виглядом нарости нагадують цвітну капусту. Розмір наростів може бути різноманітний – від маленької горошини до величини, що перевищує розмір бульби. Нарости, що утворюються у землі білого кольору, або кольору слонової кістки, на наземних частинах – зеленого. Збудник хвороби - гриб, який є внутрішньоклітинним паразитом. Навесні, при настанні стійких температур +15-17С° гриб починає рости й асимілювати поживні речовини, уражена клітина збільшується у розмірах. Складність проблеми раку картоплі пов’язана не тільки з тим, що збудник хвороби важко викорінюється з ґрунту, а і через високу стійкість його зооспорангії до несприятливих умов зовнішнього середовища.

Одним із основних шляхів поширення хвороби є занесення інфекції з бульбами насіннєвої картоплі, що несуть на своїй поверхні частки інфікованого ґрунту. Дощові потоки та потоки талих вод, що проходять через старі вогнища, розносять збудника на невизначені відстані. Паразит може розселятися також зі знаряддям обробітку ґрунту, тарою, гноєм.

Для попередження занесення і розповсюдження небезпечного карантинного захворювання – раку картоплі   – необхідно дотримуватися нескладних правил:

  • обстеження на виявлення раку за зовнішніми ознаками;
  • сівозміна чистий пар і повне знищення бур’янів;
  • вирощування ракостійких сортів картоплі, які перешкоджають розвитку хвороби.

Роман Зарубенко,

провідний спеціаліст відділу карантину рослин

Головного управління Держпродспоживслужби в Київській обл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень