Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обережно, ботулізм!!!

Дата: 03.06.2020 12:07
Кількість переглядів: 631

Фото без описуНаcьогодні в Київській області відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Ботулізм (з лат. botulus — ковбаса) — гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum. Збудники ботулізму широко поширені в природі з постійним місцем існування у ґрунті, утворюють спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

Упродовж 2019 року зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 6 осіб, із них 1 помер.

Захворювання були пов’язані із вживанням в’яленої річкової риби, а також м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах.

З початку 2020 року в Київській області вже зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм.

Резервуар інфекції: ґрунт, прибережний мул, пісок річок та озер.

Джерело інфекції: кишечник риб та тварин.

Шлях зараження: харчовий та контактно-побутовий (через поранення).

Які продукти небезпечні: копчена, в’ялена або слабо просолена риба, м’ясні вироби, вироблені з порушенням технології рибні, м’ясні, грибні, овочеві та фруктові консерви.

Симптоми: нудота, здуття живота, запір, загальна слабкість, запаморочення, порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман), сухість у роті, порушення ковтання, утруднення дихання.

Запобігання інфікування: миття сировини, достатня термічна обробка, дотримання умов  зберігання, виключити придбання продуктів домашнього виготовлення в місцях несанкціонованої торгівлі; при купівлі продуктів харчування, у тому числі рибної продукції, звертати увагу на маркування, терміни та умови зберігання; не вживати харчові продукти при найменшій підозрі щодо їх якості.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Білоцерківське міськрайонне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області

 

Довідково

Контакти служби:

Головне управління

Держпродспоживслужби в Київській області

08133, м. Вишневе,  Балукова, 22

Телефон (044) 406-38-13

E-mail: gu@dpssko.gov.ua

 

Управління державного нагляду за

дотриманням санітарного законодавства

Телефон (044) 406-38-13

E-mail: sanzak@dpssko.gov.ua

Управління безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини

Телефон (044) 406-09-37

(044) 406-09-82

 

Білоцерківське міськрайонне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області

Телефон (04563) 6-10-23

E-mail: bila-cerkva@dpssko.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень