Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Медицина району: компетентно про стан справ

Дата: 03.02.2020 10:47
Кількість переглядів: 789

Фото без описуЗа минулі десятиліття в охороні здоров’я України накопичилося цілий ряд проблем, тому станом галузі були незадоволені всі: і громадяни, і медичні працівники, і влада. Медична реформа не тільки назріла, а й певним чином перезріла. Реалізацію права людини  на якісні медичні послуги зумовлює спрямування політики держави в Україні на реформування чинної системи охорони здоров’я та створення ефективної її національної моделі, яка буде побудована на сучасних досягненнях і враховуватиме позитивний досвід охорони здоров’я світового співтовариства. Саме зараз час великих змін у системі охорони здоров’я України, які повинні зробити її орієнтованою на пацієнтів. Про ситуацію, яка склалася у медичній галузі району та зміни, які очікують на жителів Білоцерківщини найближчим часом, читачам газети розповів директор Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської районної ради «Білоцерківська центральна районна лікарня» Олександр Андрійович ЛОПОТ.

- У нове майбутнє першою увійшла первинна медична допомога. В 2018 році діючий в Білоцерківському районі медичний заклад, який забезпечував надання медичної допомоги на цьому рівні, було реформовано в Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білоцерківського району» Білоцерківської районної ради. Створене медичне підприємство отримало ліцензію на медичну практику та підписало договір з Національної Службою Здоров’я України і з жовтня  2018 року перейшло на нову систему фінансування за принципом «гроші ідуть за пацієнтом». В його 13-ти структурних підрозділах працює 24 сімейних лікарі.

Станом на січень 2020 року з сімейними лікарями Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білоцерківського району» Білоцерківської районної ради підписали декларації на медичне обслуговування  на первинному рівні 36 тисяч пацієнтів, що становить в середньому майже 1500 декларацій в розрахунку на  одного сімейного лікаря.

В поточному році настала черга реформування системи охорони здоров’я, заклади якої надають медичну допомогу на вторинному рівні. На лікарні чекає зміна методу фінансування, туди теж мають піти «гроші за пацієнтом».

Єдиним джерелом фінансування за рахунок коштів державного бюджету для медичних закладів країни всіх рівнів вже з квітня 2020 року має стати контракт з Національною Службою Здоров’я України. Субвенція з другого кварталу поточного року для надавачів медичних послуг, що надають вторинну (спеціалізовану) амбулаторну та стаціонарну допомогу не передбачена.

Білоцерківська центральна районна лікарня активно долучилась до процесу реформування, її перетворенню в Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської районної ради "Білоцерківська центральна районна лікарня". Заклад отримав ліцензію на медичну практику та ліцензію на провадження господарської діяльності пов’язаної з використання наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Лікарня забезпечена необхідною для роботи комп’ютерною технікою з доступом до інтернету на робочих місцях лікарів, підключена до електронної системи охорони здоров’я через медичну інформаційну систему Helsi, в ній є необхідне лікувально-діагностичне обладнання, працюють висококваліфіковані лікарі, створено умови для комфортного перебування пацієнтів.

Основні засади або що необхідно знати пацієнту для отримання якісних медичних послуг в лікувальних закладах, які надають медичну допомогу на вторинному рівні:

- пацієнти, які мають направлення від сімейного лікаря, вільно обирають медичний заклад і лікаря відповідно до переліку послуг, який у цьому медичному закладі надається за договором з Національною Службою Здоров’я України;

- Національна Служба Здоров’я України замовляє медичні послуги та оплачує лікування пацієнта безпосередньо медичному закладу.

В теперішній час Комунальним некомерційним підприємством Білоцерківської районної ради "Білоцерківська центральна районна лікарня" здійснюється робота щодо підписання договору з Національною Службою Здоров’я України.

Комунальні платежі лікувальних закладів району залишаються за бюджетом району.

Звертаємо увагу сільських голів на необхідність участі у співфінансуванні видатків на утримання Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської районної ради "Білоцерківська центральна районна лікарня" та Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Білоцерківського району» Білоцерківської районної ради. Саме від нашої тісної співпраці залежатиме повнота  та своєчасність надання якісних медичних послуг жителям Білоцерківщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень