Білоцерківська районна державна адміністрація
Київська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фальсифіковані засоби захисту рослин та небезпека їх використання

Дата: 02.12.2019 08:58
Кількість переглядів: 960

На сьогодні, питання фальсифікованих засобів захисту рослин (далі ЗЗР) постає дуже гостро, адже воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, які мають бути абсолютно безпечними  для споживання населенням України.


Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України “Про пестициди і агрохімікати” та “Про захист рослин” та низкою нормативно-правових актів уряду та центральних органів виконавчої влади відповідно до їх компетенції.


Згідно ЗУ «Про захист рослин» під ЗЗР розуміються  препарати, які вміщують одну або декілька діючих речовин і використовуються з метою захисту рослин або продукції рослинництва від шкідливих організмів та знищення небажаних рослин або окремих їх частин.


Оригінальні засоби захисту рослин обов’язково мають відповідати трьом основним характеристикам: безпечність, вибірковість дії та недовговічність.


Усі ЗЗР, в тому числі і пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів» та доповнення до нього.


У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин практично неможливо, але на ринок часто потрапляє величезна кількість підробленої продукції (так званий фальсифікат). Під назвами відомих препаратів продають невідомі хімічні сполуки. Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї та на екологію в цілому.


Фальсифіковані ЗЗР – це продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до неї, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

Використання фальсифікованих препаратів може призвести до:

•    значних пошкоджень посівів аж до повної їхньої втрати;
•    накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що загрожує здоров’ю споживачів;
•    непередбачуваної небезпеки для існування агробіоценозів;
•    збитків для фермерів, а також для компаній, що легально займаються виробництвом, розповсюдженням та продажем засобів захисту рослин; 
•    погіршення родючості ґрунтів;
•    завданню шкоди здоров’ю фермера під час внесення препарату;
•    зіпсованої репутації фермера як постачальника якісної та безпечної продукції;
•    суттєвих матеріальних збитків;
•    вроджених каліцтв; 
•    відсутності ефекту бажаної дії;
•    забруднення навколишнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод.

Для того, щоб визначити чи  ваше придбання є фальсифікованим потрібно знати наступне:

•    роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару;
•    оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою;
•    інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії,  ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування;
•    дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини).

Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством тому беріть до уваги вище викладене та бережіть себе, оточуючих і навколишнє середовище. 
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень